fbpx
Nosečka

Čudovito ime za punčke, ki pomeni “živeti”

Objavljeno: 12. oktobra, 2024 Avtor: A. Š.
Priljubljenost imena za punčke Eva tudi v Sloveniji vse bolj narašča. Foto: Profimedia
Priljubljenost imena za punčke Eva tudi v Sloveniji vse bolj narašča. Foto: Profimedia

Lepo ime je na samem vrhu tujih lestvic, prav tako je med najpogostejšimi imeni za punčke v Sloveniji.

Eva je čudovito ime, ki pomeni “življenje”, “živeti” ali “dihati”. Izhaja iz hebrejskega imena Havvah. To razlagajo kot “mati živečih” in povezujejo z besedami hajjah “živeti”, havva “življenje, telo” in haiia “živa, živahna”.

Hebrejskemu imenu Havvah ustreza arabsko Havva, turško Havva in muslimansko ime Hava. Hebrejsko ime Havvah pa naj bi po enih pojasnilih izhajalo iz besede “chawah”, ki pomeni “dihati”.

V judovski in krščanski tradiciji je bila Eva prva ženska na zemlji, Bog jo je ustvaril iz Adamovega rebra. Eva velja za mater vseh živih bitij, saj naj bi rodila človeštvo. Tako ime Eva simbolizira začetek življenja in vitalnost. Z Evo se je na svet rodilo življenje. Adam sam tega ne bi mogel storiti. Srednjeveška Cerkev je Adama in Evo častila 24. decembra, dan pred prihodom Odrešenika na božični dan. Na ta dan ima Eva god, god ima tudi 5. aprila.

Poleg tega ime Eva nosi pomen v različnih kulturah, kjer pogosto ohranja svojo povezavo z življenjem, plodnostjo in ustvarjanjem. Ime je povezano tudi z grškim imenom Evangeline, kar mu daje dodatni pomen “prinaša dobre novice”.

Poznamo tudi veliko znanih imen, kot so denimo Evo Longoria, Eva Mendes in Eva Green, v Sloveniji pa Eva Boto.

V vsakdanji splošni rabi Eva pomeni tudi “ženska sploh”. V zvezi s tem so Evine hčere “ženske”, Evini sinovi pa “moški”. Na svetopisemsko Evo se navezuje izraz biti v “Evini obleki”, kar pomeni goloto.

Ime Eva lani na 12. mestu

Ime Eva je tako kot v tujini tudi v Sloveniji zelo pogosto. Starši ga radi izberejo za ime svoje novorojenke, saj je bilo v letu 2023 na 12. mestu med najpogostejšimi imeni za punčke. Po podatkih Statističnega Urada RS (Surs) so lani starši tako poimenovali kar 114 deklic.

“Število prebivalk Slovenije z imenom Eva  je 9.458.To ime je po pogostnosti med ženskimi imeni na 9. mestu, med vsemi imeni pa na 29. mestu,” pojasnjujejo na Sursu.

Preberite še prispevek o imenu s štirimi črkami, ki je obnorelo svet in Slovenijo TUKAJ.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net