fbpx
PROMO

Podjetništvo, materinstvo in iskanje izgubljenega časa

Objavljeno: 13. oktobra, 2024 PROMO
Foto: sanjakrizan.si

Sanja Križan vrača otrokom mame.

Ko Sanja Križan vsak četrtek popoldan zapre pokrov svojega računalnika, uživa v drobnem trenutku miru in zadovoljstva. “Ob petkih ne delam,” pojasni s prepričanjem, da uspeh ne zahteva žrtvovanja osebnega časa. “Nikjer ne piše, koliko ur mora imeti delovni teden.”

A Sanjina pot ni bila vedno tako uravnotežena. Dolga leta je preživela v korporativnem svetu, kjer je veljala za deloholičarko, popolnoma predano delu, preden je našla novo pot – postala je, kot pravi sama, “ozdravljena korporativna deloholičarka.”

Foto: sanjakrizan.si

Njena zgodba odseva izkušnjo mnogih žensk v današnji družbi, kjer se uspeh pogosto meri v številu delovnih ur in višini plače. Toda ta nenehna tekma lahko privede do izgorelosti – fizične in duševne. Sanja se je soočila s tem, kar mnoge matere preživljajo – nenehni pritiski, dolgi delovniki in želja po popolnosti so jo pripeljali do točke, ko si je rekla: “Dovolj.”

“Ko sem se po drugi porodniški pripravljala na vrnitev v službo, je bil moj otrok ves čas bolan,” se spominja Sanja. “Ponovno sem začutila tisto stisko, ki sem jo doživela že po prvi porodniški – ali se bom znova vrnila v službo in opustila svojo vizijo o tem, kakšna mama želim biti? Utrujena, odsotna in nervozna – vse, česar nisem želela biti.”

Ta trenutek je bil prelomnica. Sanja je dala odpoved v dobro plačani službi, kljub temu da ni imela natančnega načrta, kaj bo počela naprej. “Z možem sva se strinjala, da je to edina pot. Vedela sva, da bova že našla način, kako naprej,” pojasnjuje. Spoznala je, da uspeh ne more temeljiti zgolj na številkah, ampak na življenju, ki ji omogoča biti prisotna in srečna.

Foto: sanjakrizan.si

Poslanstvo, ki presega podjetništvo

Kot mnoge mame, tudi Sanja ve, kaj pomeni žonglirati med družinskim življenjem in kariero. Je mama Fridi in Franku ter žena podjetniku. Njena sposobnost, da združi vse te vloge, se mnogim zdi občudovanja vredna, a Sanja priznava, da ravnovesje ni vedno lahko doseči.

“Želim, da ženske vedo, da lahko uspejo brez tega, da se izčrpajo. Nismo rojene zgolj zato, da bi samo delale – zaslužimo si tudi živeti,” pravi. Svojo filozofijo danes deli z ženskami (in tudi nekaterimi moškimi) po vsej Sloveniji, ki si želijo več neodvisnosti in svobode, ne da bi pri tem žrtvovale svoje zdravje ali odnose.

Med tistimi, ki jim je Sanja pomagala, je tudi Ana, ki poudarja, kako ji je Sanja pomagala v trenutkih, ko se je njen posel začel sesuvati: “Sanja je takoj prepoznala bistvo – če moj posel izhaja iz moje srčne želje in sem ga zasnovala po svojih načelih, potem sem na pravi poti.”

Sanjina skupnost podjetnic, ki jih podpira pri razvoju online poslov, vsak dan raste. Zavezana je načelu, da podjetništvo ne sme postati nova oblika ujetništva.

Foto: sanjakrizan.si

Sposobnost, da najdeš ravnovesje

“Brez strukture je vse, kar lansiramo, obsojeno na propad,” pravi uspešna podjetnica Tanja Želj Zupančič. “Brez Sanjine podpore ne bi nikoli imela začetnih tečajev, spletnega članstva ali vseh webinarjev.”

Mojca Kalčič, ki je prav tako del Sanjine skupnosti, dodaja: “Kar sem uspela narediti v enem letu, bi brez Sanjine pomoči delala pet let ali več.”

Sanja je dokaz, da je mogoče najti način, kako združiti uspeh in osebno zadovoljstvo. “Obožujem biti podjetnica,” pravi Sanja, “a šele, ko sem jaz dobro, ko imam dovolj časa zase, za svoje misli in svojo dušo.” V svetu, kjer je delo postalo več kot le sredstvo preživetja in se pogosto enači z osebno vrednostjo, Sanjino poslanstvo prinaša globoko sporočilo – da je prava vrednost v svobodi, ki jo pridobiš, ko začneš poslušati sebe in svoje potrebe.

Ženske, ki so bile dolgo prisiljene izbirati med kariero in družino, v Sanji Križan vidijo navdih in dokaz, da je mogoče najti ravnovesje med obema.

Za dodatne informacije obiščite Sanjino stran: https://sanjakrizan.si/kako-delava/

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net