fbpx
Nosečka

Česa ženske ne želijo priznati, da so naredile v nosečnosti

Objavljeno: 16. oktobra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
zaskrbljena ženska sedi na kavču v dnevni sobi
Nekateriih stvari ne radi razglašamo naokoli. Foto: Profimedia

Katere navade ste skrivali med nosečnostjo? To so stvari, ki jih ženske počnejo, a tega nočejo nikomur priznati, ker se bojijo obsojanja.

Igranje na karto nosečnosti

Oprosti, ampak ne morem, ker sem noseča.” Ste se znašli v situaciji, ko ste se počutili dobro, a ste se vseeno odločili, da se nečemu izognete in izkoristili to, da ste noseči. Ste na primer povedali tašči, da ne morete priti na obisk, ker ste izčrpani? Ali pa ste se izognili kosilu s prijateljico, ki vedno tarna o enih in istih stvareh, pri tem pa se izgovorili na slabost. Nič hudega. Zagotovo so to naredile v nosečnosti tudi druge.

Spanje v službi

Ponoči skoraj ne spite, a takoj, ko pridete v službo, ste popolnoma izčrpani. Hitro se lahko zgodi, da se vam za hip zaprejo oči. Nič hudega, mirne vesti to pripišite nosečnosti. Samo pazite, da ne ostanejo zaprte.

Uživanje prepovedane hrane

Zakaj vam med nosečnostjo najbolj diši ravno tisto, kar je prepovedano? Nekatere nosečnice res težko “preživijo” brez nekaj skodelic kave ali najljubšega sendviča s pršutom. Vse to so živila, brez katerih bi med nosečnostjo morali živeti. Med izdelki, ki bi se jim morali izogibati, so tako suhomesnati izdelki, surove ribe, pa tudi kofein. Slednji lahko povzroči pogostejše uriniranje, kar lahko zmanjša raven tekočine in kalcija v telesu. Poleg tega lahko kofein vpliva na otrokov spanec v trebuhu in ga naredi nemirnega, ko prehaja skozi posteljico.

Gole fotografije

V zadnjih desetletjih je veliko znanih nosečnic golih poziralo na naslovnicah revij. Podobne fotografije ima v svoji zasebni zbirki marsikatera mamica, čeprav tega ne razglaša naokrog.

Povečana spolna sla

Povečana spolna sla se lahko pojavi med nosečnostjo. Mnogim ženskam se zgodi, da so med nosečnostjo “nore na seks”. Čeprav se najdejo tudi takšne, ki čutijo ravno nasprotno. Uživajte dokler traja (in dokler vaš zdravnik pravi, da je varno).

Nezadovoljstvo zaradi spola otroka

Vemo, da ste vsem povedali, da vam spol otroka ni pomemben. Vemo pa tudi, da ste nekateri potihem upali, da boste slišali točno določen spol in ste bili ob nasprotnem rezultatu razočarani. Nič hudega, če ste tako čutili. Dejstvo je, da je to vse pozabljeno, ko se otrok rodi.

Valjenje krivde na hormone

O tem, da hormoni med nosečnostjo ponorijo, poslušamo kar naprej. Če kdo misli, da gre vaše vedenje pripisati temu, ga nikar ne popravljajte. Naj si mislijo, kar želijo. Ko vas bodo čudno pogledali zaradi kakšne stvari, ki jo boste naredili ali rekli, skomginite z rameni in recite: “Saj veste, hormoni.

Pitje alkohola

Alkoholu naj bi se med nosečnostjo izogibali. Vemo pa, da si nosečnice včasih privoščijo kakšen požirek piva ali vina. Čeprav ste prepričani, da ena pijača tu in tam ne bo povzročila nobenih posledic, vseeno velja biti zelo previden. Strokovnjaki opozarjajo, da je alkohol škodljiv za plod ne glede na količino ali vrsto alkoholne pijače. Čeprav se od 38 do 42 tednov morda sliši dolgo, se je pametneje držati opozoril zdravnikov in strokovnjakov glede tega.

Kajenje

Nekaterim navadam se je težko odpovedati. Nekatere ženske menijo, da bi bil prehod na lažje cigarete varnejša izbira, nekatere pa tu in tam prižgejo cigareto. Kajenje je slabo tako za otroka kot za mamo.  Če ženska med nosečnostjo kadi, je verjetnost, da bo rodila otroka z nižjo porodno težo, približno 25 odstotkov, kajenje med nosečnostjo pa prispeva 10 odstotkov k skupni umrljivosti novorojenčkov, navaja MissMama.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net