fbpx
Zdravje

Ne pijte vina in sokov iz kristalnih kozarcev

Objavljeno: 28. januarja, 2025 Avtor: Anja Scuka
Ne uporabljajte kristalnih kozarcev za vsakdanjo uporabo, sploh pa ne za otroke. Foto: Profimedia
Ne uporabljajte kristalnih kozarcev za vsakdanjo uporabo, sploh pa ne za otroke. Foto: Profimedia

Kristalni kozarci niso primerni za vsakdanjo uporabo, še posebej ne za otroke. To je razlog.

Na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si so podali kratka navodila za varno uporabo različnih materialov v stiku z živili, ki bi se jih mogli vsi držati. Med drugim svetujejo:

Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah, na primer plastenk za vodo ne shranjujte v avtu v poletnem času, saj so temperature v avtu, zaprtem na soncu, lahko poleti lahko zelo visoke.

Že rabljeno embalažo, uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena. Na primer olje shranjujte v plastenki, v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici. Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene pa mogoče ni.

Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.

Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih pet zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.

V posodi iz nerjavečega jekla pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.

Ne uporabljajte keramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.

Ne puščajte pribora kot so kuhalnice, zajemalke in podobno, v posodi s hrano med kuhanjem.

Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi prevlekami.

Melaminske posode ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.

Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje, uporabite nove, nerabljene in preberite navodila. Več o tem, zakaj pokrovov ne uporabljamo znova in znova, preberite TUKAJ

Sproščanje kovin in razmnoževanje bakterij

“Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku,” še svetujejo pri Prehrana.si. 

Zakaj moramo hrano takoj prestaviti iz odprte konzerve, smo vprašali dr. Viviano Golja, univ. dipl. kem. iz Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ): “Kisik iz zraka lahko poveča sproščanje kovin, na primer železo in kositer iz kovinske osnove pločevink ali organskih snovi iz premazov pločevink. Pri odpiranju se lahko zgodi poškodba površine, ki pospeši sproščanje. Če pa pustite živilo v pločevinki na sobni temperaturi, se migracija še poveča, začne se tudi razmnoževanje bakterij. Bolj varno je prestaviti živilo v drugo posodo in v hladilnik.”

Brez pogoste uporabe kristalnih kozarcev

Med drugim na portalu Prehrana.si svetujejo, da vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživate samo ob posebnih priložnostih.

“Kristalno steklo vsebuje svinčev oksid, zaradi katerega se lepo obdeluje (brusi). Iz kristalnega stekla se v kisla živila (sadne sokove, vino) sprošča svinec, zato ni primerno za vsakdanjo uporabo, še posebej ne za otroke,” pojasnjuje dr. Golja.  Svetuje, da kristal uporabljamo za živila pri sobni temperaturi: “Ker je kristal občutljiv, mehak material, ki se lahko hitro poškoduje, so visoka temperatura in temperaturne spremembe ter uporaba agresivnih čistil v pomivalnem stroju zanj neprimerne in lahko povzročijo trajne poškodbe materiala.”

Kristalni kozarci. Foto: Profimedia
Kristalni kozarci. Foto: Profimedia

Dr. Golja dodaja, da migracija različnih škodljivih snovi iz materialov v stiku z živili praviloma nikoli ni tako visoka, da bi akutno ogrožala naše zdravje: “Pri njih gre za izpostavljenost nizkim koncentracijam skozi daljše časovno obdobje in je pomembno, da se jih uporablja na varen način, ker si želimo izpostavljenost različnim kemikalijam čimbolj zmanjšati.”

dezurni@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net