fbpx
Malček

To je najvarnejši prevoz otrok s kolesom

Objavljeno: 12. septembra, 2023 Avtor: A. Š.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ker smo kot kolesarji v prometu med ranljivejšimi skupinami udeležencev v prometu, je na mestu tudi vprašanje o varnosti prevoza otroka na kolesu.

Malčki, ki jih starši prevažajo že od malih nog s kolesom, so vsekakor deležni edinstvene in čudovite izkušnje. Obenem jih tako navdušimo na aktivno preživljanje prostega časa in na »zeleno« mobilnost. Pri tem pa moramo poskrbeti za ustrezno varnost.

Za začetek je pomembno, da izberemo le varne poti, da vozimo varno in da je naše kolo brezhibno. Švicarski urad za preprečevanje nesreč je objavil še nasvete za starše, na kakšen način bo naš otrok pri prevažanju s kolesom najbolj varen.

Ne glede na vrsto prevoza morata tako otrok kot voznik nositi čelado, da preprečita hujše poškodbe glave.

Enako pomembno je, da je pripomoček za prevoz opremljen s certificiranim varnostnim pasom za vsakega prevažanega otroka. Otroci se med vožnjo z rokami in nogami ne smerjo dotikati koles ali drugih nevarnih delov kolesa.

Ne glede na to, ali se odločite za običajno ali električno kolo, mora biti kolo stabilno, opremljeno z dobro delujočimi zavorami in dvojno oporo za noge. Nikoli ne pozabite voziti previdno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najvarnejši je voziček

V otroškem vozičku se otrok pelje varneje kot v sedežu, ker v primeru nesreče otrok ne pade z višine na cesto. V večini nesreč se otroški voziček zaradi trčenja ne prevrne, ampak potisne vstran.

Pri izbiri vozička je treba poleg kakovosti pasu paziti tudi na položaj sedeža in da ima otrok dovolj prostora okoli glave. Zelo pomembna je tudi trdnost vozička.

Otroški voziček mora imeti oznako proizvajalca in skladnost s standardom EN 15918. Zastavica in utripajoča rdeča zadnja luč pa izboljšata vidljivost.

Otroški sedež: zadaj ali na krmilu?

Če se zaradi cene, praktičnosti ali prostora odločite za kolesarski sedež, je pomembno zagotoviti, da je sedež opremljen z nastavljivimi ramenskimi pasovi in oporami za noge z nastavljivimi pritrdilnimi trakovi. Dober izdelek je odobren s standardom EN 14344 in ima vsaj 40 cm dolgo naslonjalo.

Poleg tega priporočajo uporabo otroških sedežev, ki morajo biti pritrjeni na zadnjem delu kolesa. Če je sedež pritrjen spredaj, voznika lažje zamoti pri vožnji.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net