Aktualno

Ali lahko grem z dojenčkom na sprehod, ko je zunaj megla?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otrok v vozičku

V kakšnih vremenskih pogojih gremo lahko z dojenčkom pozimi na sprehod in na kaj biti pozorni.

Hladen čist zrak je dober za dojenčke, vendar megla ni le vodna para, ampak tudi niz strupenih produktov, ki se tvorijo v velikih mestih. Takšni delci lahko povzročijo težave z dihanjem, dolgotrajno vdihavanje pa je nevarno za zdravje. Zato izpostavljanje megli ni priporočljivo ne za otroke, nosečnice, starejše osebe niti kronične bolnike, za miss7mama pojasnjuje pediatrinja Giovana Armano, dr. med.

Pozimi, ko temperature padejo, tudi odraslim pogosto postane prehladno za preživljanje veliko časa na prostem. Kljub temu je bivanje na prostem boljša možnost kot bivanje v zaprtih prostorih. Dnevni izhod na svež zrak je pomemben za gradnjo in krepitev imunskega sistema pri dojenčkih. Nizke temperature ne pomenijo, da bi morali ostati zaprti.

Trgovskim centrom se je treba izogibati tako poleti kot pozimi. Ti so klimatizirani, pogoji so popolnoma nenaravni in niso primerni za sprehode otrok. Še posebej pozimi, ko je veliko ljudi, in še posebej med epidemijami gripe in podobnimi dihalnimi boleznimi, se jih je treba izogibati,” pravi Giovana Armano.

Kdaj lahko grem z dojenčkom na sprehod in v kakšnih vremenskih pogojih?

Otroci do drugega leta starosti so bolj nagnjeni k podhladitvi. Njihovo telo lažje izgublja toploto, zato jih je treba oblačiti v slojevito bombažno oblačilo in pokrivati, ker ležijo in jim je hladno. Ko dežuje ali sneži, je treba voziček prekriti, da dojenček ne bo moker.

Dojenčka, starega en mesec, lahko peljete na sprehod na svež zrak, vendar je bolje odložiti sprehode v mrazu, če so temperature pod ničlo, še posebej, če gre za nedonošenčka,” pravi pediatrinja. Pozimi se je najbolje sprehajati okoli poldneva.

Zakaj ni priporočljivo sprehajanje po megli za dojenčke?

Megla je disperzija drobnih kapljic vode v zraku, ki je tako gosta, da je vidljivost ob zemeljski površini zmanjšana. Ko je pomešana s prahom ali dimom, je rahlo obarvana, pretežno rumenkasta. V mestih in industrijskih območjih se zelo onesnažena megla imenuje smog. Torej megla ni samo vodna para, ampak tudi niz strupenih produktov, ki se tvorijo v velikih mestih. Takšni delci lahko povzročijo težave z dihanjem, dolgotrajno vdihavanje pa je nevarno za zdravje. Zato izpostavljanje megli nikakor ni priporočljivo za otroke, nosečnice, starejše osebe ali kronične bolnike,” je pojasnila.

Pri zimskih izhodih je treba dojenčka dobro obleči in zaščititi pred mrazom. Če je temperatura zelo nizka, bo sprehod krajši. Občasno potipajte dojenčkove roke in noge, da vidite, ali mu je hladno,” svetuje pediatrinja. Če so temperature zmerno nizke, se lahko sprehajate tudi eno ali dve uri, odvisno od razpoloženja dojenčka in vaših preferenc. Nižja kot je temperatura, krajši bo sprehod.

Dojenčki se pogosto slinijo, zato je treba brisati območje okoli ust, da se vlažna koža ne poškoduje. Prav zato bi bilo bolje, da dojenček ne bi imel dude v ustih, saj se pod njo nabira slina.

Na sprehodu z vozičkom
Dolžino sprehoda prilagodite temperaturam. Nižja kot je temperatura, krajši bo sprehod. Foto: Profimedia

Ena najpogostejših napak, ki jih starši delajo, je neprimerno oblačenje otrok – pogosteje predebelo kot preveč tanko. Dojenčki morajo vedno imeti pokrito glavo, saj se 25 odstotkov telesne toplote izgubi preko glave, vendar to ne pomeni, da morajo biti v zaprtih prostorih preveč oblečeni. Tako lahko pride do poškodb termoregulacijskega sistema, zaradi česar bo otrok pozneje bolj občutljiv na mraz in nagnjen k prehladom. Večjim otrokom, ki skačejo in tečejo, je treba obleči sloj manj, saj se bodo prepotili, oblačila pa morajo biti nepremočljiva.

Če je dojenčku hladno, bo jokal, roke bo imel hladne, morda bo tudi drgetal. “Če starši opazijo te znake, je treba otroka odpeljati v hišo, ga ogreti in mu dati topel napitek. Če je dojenček dlje časa podhlajen, se lahko onesvesti, prehladi, postane razdražljiv in bolj občutljiv na viruse in bakterije,” opozarja pediatrinja Armano.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki