Malček

Ali otroci res lahko spijejo preveč mleka?

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklica pije mleko
Mleko je zelo pomemben vir kalorij in esencialnih maščob, vendar se preveliko uživanje mleka ne priporoča. Foto: Profimedia

Raziskava razkriva, koliko skodelic mleka naj bi otroci spili dnevno.

Po raziskavi ameriških znanstvenikov so predšolski otroci, ki pijejo tri ali več skodelic mleka na dan, bolj nagnjeni k razvoju debelosti. Mleko in drugi mlečni izdelki so pomemben vir beljakovin in kalcija, pomembnih hranil za normalno rast in razvoj otrok. Najstniki, stari od 9 do 18 let, pogosto ne zaužijejo dovolj kalcija. Količina mleka, ki bi ga moral otrok dnevno zaužiti, je namreč odvisna od njegove starosti.

Dojenčki v prvem letu bi morali piti izključno materino mleko ali mlečno formulo, priporoča Ameriška akademija za pediatrijo. Po njihovih smernicah bi otroku po enem letu starosti lahko ponudili polnomastno kravje mleko. Otroci, stari od 1 do 2 let, potrebujejo prehrano z več maščobami za pravilen razvoj možganov, zato se priporoča polnomastno mleko. V tej starosti Ameriška akademija za pediatrijo priporoča največ štiri skodelice kravjega mleka na dan. Po priporočilih KidsHealth naj bi otroci v tej starosti zaužili dve skodelici polnomastnega mleka na dan.

Če otrok ne mara pitja mleka, lahko to nadomestite z drugimi mlečnimi izdelki, bogati s proteini in kalcijem. Takšni izdelki so jogurt, sir, skuta in sojino mleko. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo navaja, da je ena skodelica izdelka iz skupine mlečnih izdelkov enakovredna eni skodelici kravjega mleka, eni skodelici sojinega mleka, eni skodelici jogurta ali dvema skodelicama skute.ž

Deček in kozarec mleka
Raziskava je pokazala, da približno dve skodelici mleka na dan dobro uravnotežita zaloge vitamina D in železa. Foto: Profimedia

Znanstveniki so ugotovili optimalno količino mleka dnevno

V raziskavi je sodelovalo približno 8.950 otrok, katerih rast in razvoj so spremljali v prvih štirih letih življenja, pri čemer jih je zanimalo, koliko mleka uživajo. Analiza zbranih podatkov je pokazala, da je pri starosti štirih let večje uživanje mleka povezano z večjo telesno maso in višino.

Štiriletniki, ki so zaužili štiri ali več skodelic mleka na dan, so bili v povprečju za en centimeter višji od tistih, ki so dnevno zaužili le eno skodelico mleka ali manj. Ob tem so opazili, da imajo ti otroci kar 16 odstotkov večjo verjetnost za prekomerno telesno težo.

Pretirano uživanje pomeni tveganje za pridobivanje presežnih kilogramov

Ob upoštevanju zaskrbljujoče razširjenosti debelosti med predšolskimi otroki avtorji raziskave priporočajo, da predšolski otroci dnevno zaužijejo dve skodelici mleka in poudarjajo, da jih je treba zaščititi pred pretiranim uživanjem mleka zaradi povečanega tveganja za pridobivanje presežnih kilogramov.

Kot pediatri smo opazili, da se zdi, da nekatere družine ne omejujejo vnosa mleka pri svojih otrocih. Spraševali smo se, ali bi velik vnos mleka bil povezan z višjim indeksom telesne mase,” je dejal dr. Mark DeBoer, pediater z Univerze Virginia v Charlottesvillu, ki je vodil raziskavo. “V tem smislu nas ni presenetilo, da so štiriletniki, ki so zaužili večje število obrokov mleka na dan, imeli tudi višji indeks telesne mase.” Za te rezultate obstaja več možnih razlag, še posebej, ker je mleko bogato s hranilnimi snovmi, ki lahko ali pa tudi ne prispevajo k rasti, je poudaril DeBoer. Prav tako je možno, je dejal, “da bi višji indeks telesne mase, povezan z večjim vnosom mleka, spodbudil otroke k hitrejši rasti.

Najdbe so tudi skladne z raziskovanjem dr. Jonathona Maguira, pediatra in raziskovalca iz bolnišnice St. Michael’s Hospital v Torontu. Njegove raziskave kažejo, da približno dve skodelici mleka na dan dobro uravnotežita zaloge vitamina D in železa. “In kar ta študija poudarja, je, da približno dve skodelici mleka na dan najbolje uravnotežita rast. Obenem pa preprečujeta težave, kot sta debelost in prekomerna telesna teža,” je dejal. Mleko je ključna sestavina zahodne prehrane, zelo pomemben vir kalorij in esencialnih maščob, vendar se preveliko uživanje mleka ne priporoča. Podpirati je treba zdravo, zmerno in raznoliko prehrano.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki