Malček

Pijače, ki so najslabše za razvoj otrokovih možganov

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrana in pijača, ki jo otroci uživajo, ne vpliva samo na njihovo telo, ampak tudi na delovanje njihovih možganov.

Raziskave so pokazale, da bi lahko gazirana brezalkoholna pijača imela negativne posledice za delovanje možganov. V reviji Nutrients so objavili raziskavo, v kateri je sodelovalo 6.400 otrok, starih med 6 in 12 let. Raziskovalce je zanimalo, kako pogosto pijejo sladkane gazirane pijače in koliko. Njihove odgovore so nato primerjali z rezultati testiranj otrokovih odzivov. Večje uživanje sladkanih gaziranih pijač so povezali s slabšimi rezultati na omenjenih testiranjih.

Zanimalo jih je ne le delovanje otrokovih kognitivnih sposobnosti, sposobnosti organiziranja, spomina, ampak tudi, kako dobro otroci nadzirajo svoja čustva in vedenje. Vpliv naštetega je viden tako v šoli kot doma.

“To služi kot odličen opomnik staršev, da gazirane pijače, energetski napitki in sokovi ne bi smeli biti pijača, ki jo primarno ponudite otroku doma ali do katere ima otrok dostop,” poudarja dietetičarka Michelle Babb, avtorica več del o zdravi prehrani. “Voda bi morala biti pijača, po kateri posegajo. Lahko se ji do jagodičevje, citruse, lahko tudi kumarice, da jo naredimo bolj privlačno otrokom.

Če bi želeli ponuditi otrokom nekaj bolj sladkega, Babb priporoča, da razredčite 100-odstotno naravne sokove. Razmerje naj bo 70 odstotkov vode in 30 odstotkov soka. Pripravite lahko tudi doma pripravljen smuti iz svežega sadja in zelenjave.

Pomembno je, da omejite uživanje sladkanih gaziranih pijač, saj njihov vpliv na delovanje možganov ni zgolj kratkoročno. Raziskava, opravljena na Harvard Medical School, je pokazala, da preveč gaziranih pijač v otroštvo lahko povzroča težave s spominom tudi v odrasli dobi, navaja Yahoo News.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki