Malček

Kaj se ob božiču lahko naučijo otroci?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Družina si izmenjuje božična darila.
Otroci se v božičnem času veselijo daril. Foto: Profimedia

Izkoristite priložnost! Naj bo božični čas tudi čas za to, da se otroci kaj naučijo.

December je običajno čas nakupovanja, zabave, hrane, druženja, obiskov in precejšnjega vrveža. Ali se lahko otroci iz tega kaj naučijo? Lahko, vendar jih moramo pri tem usmerjati v pravo smer …

Okraševanje drevesa, peka piškotov, postavljanje mize, obiski, nakupovanje … Plus veliko smeha, veliko živcev, veliko ljubezni, veliko žalosti, veliko vrveža, veliko veselja … Vse to prinaša božični čas. Včasih se zdi, da nam v vsem tem vrvežu uspe prenesti vrednote in tradicije na otroke. Včasih pa se zdi, da je vse, kar jim prenašamo, praznični stres.

Božič je zagotovo priložnost, da na otroke prenesemo tisto, kar je nam osebno in naši družini pomembno. A pri tem moramo imeti v mislih, da ne moremo vsega prepuščati naključju. Otroke moramo usmerjati in jih opozarjati na to, kar počnemo.

V tem času jih lahko učimo pomena potrpežljivosti. Če ste doma imeli adventni koledar in če otroci niso kršili pravila, da se vsak dan odpre le eno okence na koledarju, je to že pomemben korak.

Božična darila
Božični čas je priložnost, ko se z otroki lahko pogovarjamo o vrednotah. Foto: Profimedia

Lekcija o hvaležnosti

Božični čas je lahko tudi lekcija o hvaležnosti. Poudarite, kako moramo biti hvaležni in ceniti trud, ki ga nekdo vloži tako v darila, ki so pod smrečico, kot v pripravo jedi in ne nazadnje okrasitev doma. Če se zgodi, da ne dobijo daril, ki so si jih zaželeli, jim je treba pojasniti, zakaj je tako in jim jasno povedati, da morajo ceniti tudi to, kar so dobili.

Lekcija o vrednotah

Praznične dneve običajno preživljamo z družino, doma, v družbi prijateljev. Govorimo lahko o tem, kako pomembna je družina in vrednote, kot so empatija, prijaznost, odpuščanje. Poudarimo lahko, da bi tem načelom morali slediti vse leto, ne samo v tem času.

Lekcija o deljenju

Če bo vaš otrok ali otroci za božič prejeli veliko daril, je to prava priložnost za pogovor o deljenju s tistimi, ki imajo manj od njih. Morda lahko nekatere stare igrače, s katerimi se ne igrajo več, podarijo. Prav tako vam lahko pomagajo pri ločevanju oblačil, ki so jih prerasli. Premajhna oblačila lahko tako posredujete tistim, ki jih potrebujejo.

Lekcija o ekologiji

Poiščite navodila za izdelavo okraskov iz papirja ali podobnih stvari, ki bi jih sicer morda zavrgli, in jih skupaj izdelajte. Z njimi okrasite svoj dom in otrokom tako pokažite, da se da stvari uporabiti na več načinov. Tudi iz ‘smeti’ lahko nastane okrasek.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki