Malček

Čarobna formula za vzgojo uspešnega otroka

|
Avtor: Mama.Over.Net

Želite vzgojiti srčnega in uspešnega otroka? Verjetno se lahko strinjamo, da si vsi starši to želijo. Preberite spodnje nasvete, morda vam pridejo prav …

S svojim otrokom lahko storite eno stvar, ki vašega otroka dokazano naredi bolj čustveno inteligentnega in poveča verjetnost, da bo bolj uspešen v šoli ter karieri. To zadnje čase starši počnejo vse manj, čarobna beseda za vzgojo uspešnega otroka pa je – branje. 

Dandanes starši vse manj berejo z otroki, poleg tega tudi otroci kasneje v življenju manj posegajo po knjigah. Razlog za to lahko pripišemo privlačnosti novih tehnologij kot so pametni telefoni ter družbenim omrežjem, kot so Instagram, Snapchat in podobno.

Ne pozabimo pa, da branje ni le povezano z uspehom v šoli, ampak tudi z uspehom v življenju in karieri. Kot meni Ameriška akademija za pediatrijo je bralna sposobnost v tretjem razredu osnovne šole najboljši pokazatelj, ali bo otrok diplomiral in bil uspešen. Poleg tega je dokazano, da branje naredi ljudi bolj intelektualno sočutne, empatični ljudje pa razvijejo boljše odnose z drugimi ljudmi. To lahko pripišemo njihovi uspešnosti pri branju ter sposobnosti razumevanja misli drugih. Zaradi tega so ljudje, ki so empatični, boljše vodje, šefi in sodelavci.

Zato je pomembno, da branje uvedete v otrokov vsakdan. Način, kako pristopite k branju pa je prav tako pomemben, saj je v otroku potrebno vzbuditi zanimanje ter narediti branje koristno.

Spodaj so trije nasveti za bolj uspešno branje z otrokom:

1. Postanite vzorni bralec

Če želite imeti otroke, ki so knjižni molji, vas morajo videti, kako berete. Ko preberete nekaj na telefonu ali tablici, otroci tega dejanje ne povezujejo nujno z branjem. Naj vas otroci vidijo, kako berete knjigo. Preberite isto knjigo kot jo je otrok in se z njim pogovarjajte o njej. Prav tako izberite knjige, kjer lahko spoznate avtorje ali pa si ogledate film, ki je posnet po enaki knjigi. Ozrite se okoli sebe in poglejte, katere lokalne znamenitosti, zgodovinski dogodki in razstave so povezani s knjigo. Lahko tudi izberete knjigo, ki je povezana z nekim krajem, ter nato odidete na družinski izlet tja. Z drugimi besedami to pomeni, da poiščite način, kako vključiti knjige v skupni družinski čas. To otrokom omogoča, da so iz prve roke priča povezavi med knjigami in svetom okoli njih.

2. Seznanite se z otrokovo stopnjo branja

Če je branje nenehna borba, ga otroci tudi v prihodnosti ne bodo marali in se mu bodo upirali z vsemi štirimi. Zato je tudi zelo pomembno, da ugotovite, na kateri stopnji branja je veš otrok. Posvetujte se z njegovim učiteljem in ugotovite, kakšna raven bi bila primerna za vašega otroka pri samostojnem branju ter pri branju z odraslimi. Običajno bo otrok moral izbrati lažje knjige za samostojno branje, težje knjige pa bo bral na glas pod vodstvom odraslega. Ko spoznate njihovo bralno raven, pustite otroku, naj si sam izbere literaturo glede na svoje interese. Otroka lahko tudi spodbudite, da naredi seznam vprašanj o stvareh, ki bi se jih rad naučil, nato pa mu pomagate najti bralno gradivo. To jih tudi uči, da je branje način iskanja in pridobivanja informacij ter jih pripravlja na samostojno učenje v prihodnosti.

3. Berite z otroki

Včasih se bralna rutina pred spanjem spremeni v preprosto glasno izgovarjanje besed svojim otrokom. To pravzaprav ne doseže veliko, zlasti ko se ukvarjate s starejšimi otroki. Namesto tega raje poskusite otroke vključiti v branje. Preden se lotite branja, jim predlagajte, naj prelistajo knjigo in na podlagi naslova, podnaslova ali fotografij sklepajo, o čem govori. Preverite, če imajo kakršnakoli vprašanja o knjigi ali temi. Med branjem ne govorite o tem, kaj se dogaja, ampak jih sprašujte o tem, saj boste tako ocenili njihovo globje razumevanje knjige. Naj razmislijo o svojih prejšnjih napovedih in jih vprašajte, ali so dobili odgovore na svoja vprašanja. Pogovorite se o likih in njihovim vedenjem. Prosite jih, naj se postavijo na njihovo mesto in jih vprašajte, kaj bi oni storili. Spodbujajte jih, da si vso dogajanje v knjigi predstavljajo v glavi.

Vsi ti postopki bodo otrokom pomagali razumeti namen in načine uporabe branja v življenju. Branje bo šlo z roko v roki s tem, kar so bodo učili v šoli, saj se bodo tako naučili postavljati vprašanja in najti odgovore nanje. Radovednost v kombinaciji z mehanizmom za iskanje odgovorov je ključ do vseživljenjskega učenja. Ključ, ki ga lahko otroci uporabljajo osebno kot tudi poklicno.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki