fbpx
Nosečka

Je med nosečnostjo dobro jesti čokolado?

Objavljeno: 3. oktobra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
nosečnica je čokolado
Čokolado si med nosečnostjo le privoščite, a v razumnih količinah. Foto: Profimedia

Glede na raziskave vsakodnevno uživanje majhne količine čokolade zmanjša tveganje za preeklampsijo in prispeva k zdravju otrokovega krvožilnega sistema.

Že majhen košček čokolade vsak dan med nosečnostjo prispeva k zdravju krvožilnega sistema ploda, trdi študija. Košček čokolade na dan lahko zmanjša tveganje za preeklampsijo, izjemno nevarno stanje, pri katerem nosečnice z normalnim krvnim tlakom nenadoma razvijejo nevarno visok krvni tlak. Čokolada pomaga ne glede na to, ali vsebuje visoko ali malo flavonolov.

Ugotovili smo, da lahko uživanje majhnih količin temne čokolade, ne glede na visoko ali nizko vsebnost flavonolov, od prvega trimesečja nosečnosti vodi do izboljšanja delovanja posteljice,” je povedal avtor študije dr. Emmanuel Bujold, profesor ginekologije in porodništva na Université Laval v Quebecu v Kanadi.

Naravne flavonole najdemo v velikih količinah v nepredelanih kakavovih zrnih. Ker imajo grenak okus, se velika količina flavonolov izgubi zaradi tehnik, ki jih iz naravnih kakavovih zrn spremenijo v fin kakav v prahu ali čokolado. Zato so s to raziskavo poskušali ugotoviti, ali je raven flavonola v čokoladi pomembna.

Ne pretiravajte!

V raziskavi so sodelovale nosečnice od 11. do 14. tedna nosečnosti, ki so nosile enega otroka. Dvanajst tednov so morale pojesti 30 gramov čokolade na dan. Polovica nosečnic je jedla čokolado z visoko vsebnostjo flavonolov, druga polovica pa čokolado z nizko vsebnostjo. Ne glede na vrsto čokolade, ki so jo zaužile, so imeli enako tveganje za nastanek preeklampsije in visokega krvnega tlaka ter enako izmerjeno težo posteljice.

Vendar pa je bilo ugotovljeno, da uživanje majhnih količin čokolade, ne glede na raven flavonolov, vodi do izboljšanja krvnega obtoka. Bujold je dejal, da ima čokolada več kot očitno sestavine, ki dobro vplivajo na nosečnost.

Opozarjajo pa na zmernost. “To ni dovoljenje za pretiravanje s čokolado. Nosečnice v raziskavi so pojedle le 30 gramov čokolade, kar je le nekaj koščkov. Če pretiravajo, se lahko nosečnice zredijo več, kot je priporočeno,” je povedala Lona Sandon, profesorica klinične prehrane na Univerzi v Teksasu.

Nosečnicam svetuje, naj se osredotočijo na druga živila, ki pripomorejo k zdravemu razvoju in rasti otroka, kot so živila, bogata s folno kislino, kalcijem, beljakovinami in železom. “V redu je, če vsake toliko uživate malo čokolade, vendar je še ne priporočam za zdravo nosečnost,” je dejal Sandon.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net