Izleti

Čudovita izletna točka, katere ime vas bo nasmejalo

|
Avtor: St. P.
slap Kobilji curek
Pot do Kobiljega curka je polna starodavnih skrivnosti in zaradi nezahtevnosti primerna tudi za družine z manjšimi otroki. Foto: Google maps

Na Dolenjskem se skriva naravna znamenitost, ki vas bo navdušila.

Med točkami, ki med pohodniki vzbujajo čedalje več zanimanja, je tudi najdaljši slap na Dolenjskem – Kobilji curek. Nahaja se tik ob levem kraku Mišje doline in spada pod gozdni rezervat.

Obiskovalci lahko na geološki poti, za katero skrbi Zavod Parnas, najdejo najlepše dostopne ostanke rimskih zapornih zidov v Sloveniji in slovenskega endemita kranjskega jegliča (Primula carniolica).

Za marsikoga pa je zanimivo že ime slapa – Kobilji curek. Po izročilu naj bi slap poimenoval gozdni furman (voznik konjske vprege), ki naj bi med počitkom opazoval svojo kobilo pri uriniranju in pri tem videl podobnost. Zaradi nemotenega naravnega razvoja in tudi kulturnega pomena je ozemlje okoli Kobiljega curka v velikosti treh hektarov razglašeno za gozdni rezervat.

Primerno tudi za družine z manjšimi otroki

Pot do Kobiljega curka je polna starodavnih skrivnosti in zaradi nezahtevnosti primerna tudi za družine z manjšimi otroki. Poteka po utrjeni gozdni cesti z manjšim vzponom. Do večine točk je dostop možen tudi s kolesi ali na konju.

Slap ima dve stopnji, vsaka pa je visoka približno petnajst metrov. V celoti slap pada preko apnenčastega skalnega roba, ki je nastal ob prelomu. Skupno trideset metrov visok slap se nahaja v bližini naselja Rob. Tam je za obiskovalce na voljo tudi parkirišče. V bližini poteka Pešpot ob rimskih obrambnih zidovih ali Claustra. Pot si lahko popestrimo tudi s strokovnim vodenjem, za katerega pa se je treba predhodno naročiti. Predvsem je to priporočljivo, če si želimo izvedeti vse o pestri geološki sestavi tega predela.

Raziskujete lahko s pomočjo aplikacije

Pri raziskovanju geološke poti nam je lahko v pomoč aplikacija Mišja dolina 2GO, kjer nam rimska vojaka Robus in Rebus pomagata raziskovati kamnine in odkrivata zanimivosti iz časa, ko so Rimljani v okolici Roba branili vstop v središče rimskega imperija. Ob posebnih priložnostih nas med sprehodom po geološki poti v Kobilji curek lahko preseneti celo rimski konjenik v popolni opravi iz 4. stoletja.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki