Aktualno

Takšne nosečnosti večina ginekologov nikoli ne vidi

|
Avtor: B. P.
Ultrazvok v nosečnosti
Na ultrazvoku so potrdili, da je plod v obeh maternicah. Foto: Profimedia

Ko je Kelsey Hatcher možu povedala, kaj je rekel zdravnik, ji je odvrnil, da laže. Zdravniki pravijo: “To je zelo, zelo redko”.

Kelsey Hatcher se je rodila z dvema maternicama in dvema materničnima vratovoma. Spomladi sta z možem Calebom izvedela, da je noseča. Na prvem ultrazvočnem pregledu pa se je izkazalo, da je prišlo do nečesa, kar se zgodi zelo, zelo redko.

Kelsey so povedali, da nosi dva otroka, vsakega v svoji maternici. “Možu sem rekla, da sta v trebuhu dva, on pa mi je rekel, da lažem,” je za WVTM 13 o presenečenju povedala Kelsey. Z možem sta že starša trem otrokom, starim 7, 4 in 2 leti. Družini naj bi se pridružili še dve deklici. Rok poroda ima Kelsey na božični dan.

Po podatkih klinike Mayo je žensk, ki bi imele dve maternici, zelo malo. Gre za stanje, ko se dve majhni cevki, ki se običajno razvijeta, povežeta in tvorita maternico, ne povežeta popolnoma in se vsaka razvije ločen organ. Maternici imata lahko skupen maternični vrat ali pa vsaka svojega.

V pogovoru za WVTM 13 je ginekologinja dr. Shweta Patel povedala, da je primer, kakršen je Kelseyjin, “zelo, zelo redek“. “Ginekologi v svoji celotni karieri tega skoraj ne vidijo,” je dodala.

Morali jo bodo natančno spremljati

Po besedah dr. Richarda Davisa iz UAB, ki je specialist za visoko tvegane nosečnosti, imajo morda tri od tisoč žensk dve maternici ali dva maternična vratova. Verjetnost, da pričakuješ otroka v obeh maternicah hkrati, je zelo, zelo majhna.

Davis je pojasnil, da bodo morali Kelsey natančno spremljati, še posebej, ko se bo začel porod. Zdravniki bodo morali natančno spremljati obe maternici, da bodo videli, katera se krči, ali se krčita enako ali ne.

Patel je pojasnila, da uradnega medicinskega izraza, s katerim bi poimenovali takšna otroka, ker gre za tako redke primere, nimajo. “Menim, da je to medicinsko tako redka stvar, da še vedno nimamo boljšega načina opisa, kot da otroke imenujemo dvojčki,” je dejala.

Kelsey se veseli naraščaja, a pravi, da je to njena zadnja nosečnost. “Za tretjega smo rekli, da je naš zadnji. Čeprav smo hvaležni za blagoslove, bo to zagotovo konec,” je dejala.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki