Aktualno

Oploditev z biomedicinsko pomočjo: primanjkuje tudi moških darovalcev

|
Avtor: Anja Scuka
Novorojenček
Novorojenček. Foto: Profimedia

Tudi moških darovalcev semena je zelo malo, čakalne vrste zato izjemno dolge. 

Kot pojasnjujejo na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, so po Zakonu o zdravljenju neplodnosti v Sloveniji postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) z darovanimi spolnimi celicami dovoljeni le iz zdravstveno utemeljenih razlogov. To pomeni, da se za te postopke lahko odločimo le pri parih, pri katerih moški ali ženska nimata lastnih spolnih celic, oziroma so te okvarjene do te stopnje, da zanositve in rojstva zdravega otroka ni mogoče pričakovati.

Pri paru je dovoljeno darovanje bodisi semenskih, bodisi jajčnih celic, ne pa tudi obojih hkrati. Predvideno je, da otrok genetsko pripada vsaj enemu izmed staršev, zato tudi darovanje zarodkov ni dovoljeno. O upravičenosti do postopkov OBMP z darovanimi spolnimi celicami odloča Državna komisija za OBMP.

“Parom, ki so upravičeni do tovrstnih postopkov, lahko pomagamo le, če nam nesebični darovalci  podarijo spolne celice. Darovanje je anonimno, podatkov, ki bi omogočili identifikacijo, pa ne smemo razkriti ne prejemnikom ne darovalcem spolnih celic. Darovalci ne morejo pričakovati materialnega povračila za darovanje spolnih celic, povrnejo se jim le stroški, ki so jih imeli pri izvedbi tega altruističnega dejanja,” pojasnjujejo. 

Darovalk in darovalcev spolnih celic pa v Sloveniji še vedno primanjkuje, zato so čakalne dobe za te postopke tako dolge, da se nekateri pari raje odločijo za zdravljenje v tujini. 

Kdo je lahko darovalec semena?

“Darovalec semena mora biti polnoleten moški, mlajši od 55 let, ki ima ustrezno telesno kondicijo in je dobrega zdravja. Moški ne sme imeti nikakršnega resnejšega obolenja ali soditi v katero od rizičnih skupin za okužbe s spolno prenosljivimi mikroorganizmi. V njegovi družini ne sme biti nosilcev znanih dednih obolenj,” nam je pojasnila Lea Mlakar, dr. med. iz Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo UKC Maribor. 

Dodaja, da se z morebitnim dajalcem pogovorijo o njihovem zdravstvenem stanju, družinskih obolenjih, motivih za darovanje in pravno-etičnih vidikih postopkov z darovanim semenom.

V laboratoriju pregledajo njegov vzorec semena in ugotovijo, ali je primeren za nadaljnje postopke: “Seme primerne kakovosti zamrznemo, dajalcu pa določimo krvno skupino in opravimo testiranje na okužbo s spolno prenosljivimi mikroorganizmi (hepatitisom B, C, sifilisom, CMV in virusom HIV). Testiranje ponovimo po šestih mesecih, vzorec semena pa lahko odmrznemo in uporabimo le pod pogojem, da sta rezultata obeh testiranj negativna.”

Darovalke pa v kratkotrajni splošni narkozi

Darovalke jajčnih celic, morajo biti po besedah Lee Mlakar zdrave, polnoletne in mlajše od 35 let, ne smejo soditi v katero od rizičnih skupin za okužbe s spolno prenosljivimi mikroorganizmi. V družini ne sme biti nosilcev znanih dednih prenosljivih obolenj. Z morebitnimi darovalkami se pogovorijo o njihovem zdravstvenem stanju, družinskih obolenjih, motivih za darovanje in pravno-etičnih vidikih postopkov OBMP z darovanimi jajčnimi celicami.

Tudi pri potencialni darovalki opravijo laboratorijske preiskave ter klinični in ultrazvočni pregled in tako ugotovijo, ali je primerna za darovanje jajčnih celic. Nato ji določijo krvno skupino in opravijo testiranje na okužbo s spolno prenosljivimi mikroorganizmi (hepatitisom B, C, sifilisom, CMV in virusom HIV).

“Sledita spodbujanje rasti foliklov s hormonskimi injekcijami, ki si jih darovalka sama aplicira v predel pod kožo v predelu trebuha, enkrat dnevno, v trajanju od 8 do 14 dni, odvisno od odzivnosti jajčnikov na stimulacijo. Sledi punkcija foliklov, ki se jo opravi skozi nožnico, praviloma v kratkotrajni splošni narkozi,” opisuje. 

Folikli vsebujejo jajčne celice. Ko pridobijo jajčne celice, jih oplodijo s semenom moškega partnerja pri prejemnem paru: “Tako nastale zarodke zamrznemo. Testiranje dajalke na spolno prenosljive bolezni ponovimo po šestih mesecih, odmrznjene zarodke pa prenesemo prejemnici le pod pogojem, da sta rezultata obeh testiranj negativna.”

Čakalne dobe so po njenih besedah tako dolge izključno zaradi pomanjkanja darovalcev, tako moških kot ženskih.

Kaj pa spolne celice iz tujine?

“Pri nas uporabljamo samo spolne celice pridobljene v Sloveniji. Izmenjava oziroma pridobivanje celic iz tujine je pri nas z zakonom prepovedana. Lahko pa se pari, ki za zdravljenje potrebujejo spolne celice, odločijo za zdravljenje v tujini in dobijo od zavarovalnice za to delno povrnjene stroške,” nam je pojasnila  Lea Mlakar.

Lani se je za darovanje semena javilo pet potencialnih darovalcev, kar je znatno več kot prejšnja leta, ko so se letno javili le dva do trije darovalci. V zadnjih petih letih se je javila le ena darovalka jajčnih celic.

Kot pojasnjuje Lea Mlakar, na postopek s semenom anonimnega darovalca čaka 15 parov, na postopek za darovano jajčno celico pa je pri njih vpisanih 19 parov. Za postopek z darovanim semenom je čakalna doba 1-2 leti, odvisno od dostopnosti darovalcev.

“Pari s potrebo po darovani jajčni celici odhajajo v tujino, večinoma na Češko in v Avstrijo,” dodaja.

Umetna oploditev
Čakalne vrste v Sloveniji tako dolge, ker nimamo darovalcev. Foto: Profimedia

Če želite darovati, se prijavite

Ženska, ki jo zanima darovanje spolnih celic, se na posvet lahko naroči na njihov naslov  ivf.mb@ukc-mb.si.

Lea Mlakar je pojasnila tudi, kako poteka postopek za žensko darovalko. Ženska, ki se odloči za darovanje, s hormonskimi injekcijami, ki si jih aplicira sama, stimulira jajčnike v proizvodnjo več jajčnih celic. Terapijo prejema enkrat na dan 8 do 14 dni, odvisno od odzivnosti njenih jajčnikov. V vmesnem času hodi na ultrazvočne preglede k njim. Po zaključeni stimulaciji opravijo ultrazvočno vodeno punkcijo foliklov skozi nožnico, praviloma v kratkotrajni splošni narkozi. Postopek okrevanja traja kak teden.

Moški darujejo seme v njihovih prostorih, za oddajo semena imajo dve posebej za to namenjeni sobi.

Lea Mlakar, dr. med. še dodaja, da kadar daruje spolne celice ženska, se celice enega postopka oziroma darovanja uporabijo za en postopek enega prejemnega para.

Ko daruje spolne celice moški, se le te lahko uporabijo pri več postopkih več parov. Vsak darovalec ali darovalka lahko uspešno daruje samo dvema paroma: “Torej, ko imata dva para otroke s semenom darovalca, se semena tega darovalca ne sme uporabljati za nadaljnje zdravljenje drugih parov.”

Preverite tudi, kdaj je ovulacija in kdaj je možna oploditev jajčeca TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki