Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

|
Avtor: A. Š.
ovulacijski test
Foto: Profimedia

Začne se pri polovici menstrualnega cikla …

Vsaka ženska je edinstvena in prav tako njen menstrualni cikel. Nekatere ženske imajo krajši menstrualni cikel, druge daljšega, nekatere imajo neredne menstruacije, druge pa imajo cikel natančen kot švicarska ura. Menstrualni cikel pri večini žensk traja od 21 do 35 dni, ovulacija pa se pri večini žensk začne pri približno polovici menstrualnega cikla.

Če je menstrualni cikel dolg 22 dni, se bi ovulacija začela pri približno 11 dnevu. Če vzamemo za primer 28-dnevni cikel, se bo ovulacija začelo pri približno 14. dnevu. Da boste čim bolje določile vašo ovulacijo, natančno spremljajte svoj cikel in opazujte svoje telo, obstajajo pa tudi testi za določanje ovulacije.

Kaj je ovulacija?

Ženske imajo v telesu dva jajčnika, enega na levi in drugega na desni strani maternice. Je za mandelj velika žleza, kjer so shranjena jajčeca. Tu v začetku menstrualnega cikla dozori eno od jajčec, dvig ravni tako imenovanega luteinizirajočega hormona (LH) pa povzroči sprostitev zrelega jajčeca iz jajčnika. Temu rečemo ovulacija.

Ovulacija, sprostitev zrelega jajčeca iz jajčnika. Foto: Profimedia

Kdaj je možna oploditev jajčeca?

Ovulacije in plodnih dni ne smemo zamenjati. Oploditev jajčeca je možna vseh 24 ur po ovulaciji. Plodni dnevi pa so tudi pred ovulacijo. Zakaj? Spermiji imajo v idealnih pogojih dolgo življenjsko dobo. Na sprostitev jajčnika v jajcevod lahko počakajo tudi do pet dni, zato štejemo za plodne dneve tiste, ki nastopijo pet dni pred menstruacijo in en dan po ovulaciji.

Če je oploditev uspešna, potuje oplojeno jajčece do maternice, kjer se ugnezdi.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki