Malček

Igranje otrok na prostem je bolj koristno, kot si mislite!

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otrok na gugalnici
Otrok na gugalnici. Foto: Profimedia

Svoboda gibanja in igra spodbujata kreativnost in izboljšujeta delovanje možganov.

Raziskave kažejo, da smo zaradi redne vadbe ali zgolj rednega gibanja na prostem bolj ustvarjalni in pozorni, ko se vrnemo k svojim delovnim nalogam. Prav tako nam redna vadba pomaga okrepiti mišični spomin, podobno kot v primeru mišic na telesu.

V raziskavi, ki so jo leta 2014 opravili na Univerzi Severni Teksas, so raziskovalci ugotovili, da je aerobna dejavnost med otroki privedla do boljših rezultatov pri branju in matematičnih testih. Znanstveniki z Univerze v Illinoisu so z magnetno resonanco merili velikost možganov in ugotovili, da so fizično aktivni devet- in desetletniki imeli večji hipokampus kot neaktivni otroci iste starosti ter dosegli boljše rezultate pri testih spomina. Med raziskavo je profesor psihologije Charles Hillman našel dokaze, da imajo otroci, ki tečejo in se igrajo 70 minut na dan, boljše kognitivne sposobnosti kot tisti, ki tega ne počnejo.

Otroci se igrajo v peskovniku
Otroci se igrajo v peskovniku. Foto: Profimedia

Zakaj je vadba ključna za kognitivne sposobnosti?

Obstaja veliko različnih mehanizmov. Vseh ne razumemo, vendar je eden od osnovnih odzivov na kardiovaskularno vadbo, da se povečuje pretok krvi. Kri prenaša kisik, ki hrani možgansko tkivo. Drugi del je, da se zaščitne celice med vadbo povečajo, kar je med drugim povezano s spominom,” pravi Hillman. Tudi osnovno fizično delo izboljšuje delovanje možganov. “Če bi vas prosil, da mi oblikujete popoln šolski dan, bi bile ure dolge 45 minut, s premori od 10 do 15 minut, kjer bi otroci šli ven in bili fizično aktivni,” dodaja.

Človeški možgani so se razvili, da bi se integrirali in odzivali na signale vseh petih čutov, ne samo na vid, kar bi lahko pojasnilo, zakaj so kinestetični in taktilni dražljaji spodbuda za učenje. Ponavljajoče, ritmične, multisenzorične dejavnosti, kot so skakanje, preskakovanje vrvi, ples, skakanje in metanje žoge, krepijo telo in ne le um, pomagajo nam bolje absorbirati informacije in jih dlje časa zadržati. Gibanje, še posebej, če je prijetno, tudi olajša našim možganom izvajanje nalog.

Otrok se igra z žogo
Gibanje možganom olajša izvajanje nalog. Foto: Profimedia

Koliko gibanja potrebujejo otroci?

Smernice za telesno aktivnost otrok, ki jih je objavil Svetovalni odbor ameriškega Ministrstva za zdravje, priporočajo, da imajo otroci, stari od 6 do 17 let, vsak dan eno uro zmerno do močno intenzivne aktivnosti. Od prejšnjih poročil se razlikujejo priporočila za mlajše otroke. Predšolski otroci, stari od treh do petih let, bi morali biti “aktivni ves dan”. Ekipni športi in organizirane dejavnosti so odlična vadba, toda tudi samostojna in neorganizirana igra sta zelo pomembni. Ko otroci ne rabijo odgovarjati na zunanja navodila in napotke prijateljev ali trenerjev, veliko bolje razvijajo domišljijo. Po nedavnih raziskavah je sanjarjenje znak inteligence in kanal za veliko večjo ustvarjalnost.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki