Dojenček

Ima otrok težave z odvajanjem blata? Tako mu lahko pomagate

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otrok na kahlici Foto: Profimedia
Otrok na kahlici Foto: Profimedia

Ali iščete naraven način, kako otroku pomagati pri rednem odvajanju blata? Če bo vaš otrok užival zdravo hrano, bogato z vlakninami, se lahko poslovite od zaprtja.

Zaprtje je zelo pogosta težava pri otrocih in predstavlja glavni vzrok za bolečine v trebuhu. Zanj obstaja več krivcev, vključno z zadrževanjem in odložitvijo odvajanja blata ter nezadostno telesno dejavnostjo.

Prav prehrana je tista, ki igra ključno vlogo. Žal sta predelana hrana in hitra hrana danes postali del vsakdana, medtem ko sta zelenjava in sadje precej zapostavljena, kar zadevo še dodatno poslabša.

Če iščete naraven način za redno odvajanje blata za otroka, so vlaknine vaš najboljši prijatelj. Vlaknine naredijo blato mehkejše. Poskrbite, da bo otrok spil dovolj vode, ki tudi naravno omehča blato. Če ima otrok v svoji prehrani majhno količino vlaknin, tovrstna živila dodajajte počasi in v majhnih porcijah, saj lahko veliko vlaknin naenkrat povzroči pline in napenjanje.

Deklica pije vodo iz kozarca. Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Enajst živil, ki jih morate vključiti v prehrano

Priporočljivo je, da otroci zaužijejo približno 20 gramov vlaknin na dan. Če vaš otrok uživa veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih žit, je napredek hitro viden, še posebej, če v prehrano vključite teh 11 živil:

1. Maline

Z osmimi grami vlaknin na skodelico je to jagodičevje eno od sadežev z največ vlaknin. Ne glede na to, ali so sveže ali zamrznjene, boste še vedno v telo vnesli dodatno hranilno vrednost.

Maline
Foto: Profimedia

2. Krompir

Odrecite se ocvrtemu krompirčku in raje uživajte v pečenem ali kuhanem. En srednje velik krompir namreč vsebuje štiri grame vlaknin, še posebej, če ne odstranite olupka.

3. Fižol

Četrtina skodelice fižola vsebuje tri grame vlaknin, poleg tega pa je bogat s hranili in ga lahko pripravimo na sto in en način.

4. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so izjemno bogati z vlakninami. Če jih postrežete v kombinaciji s sadjem in medom, bodo malčki prav zares uživali v njih.

zajtrk z ovsenimi kosmiči in sadjem
Foto: Profimedia

5. Polnozrnate testenine

V polnozrnatih testeninah je kar šest gramov vlaknin. Če so vaši otroci navajeni bele pšenice, zmešajte pol bele in pol polnozrnate testenine ter jim recite zebraste testenine – malčki bodo navdušeni.

6. Grah

Vse stročnice so dober vir beljakovin, vlaknin in železa. Četrtina skodelice vsebuje približno tri grame vlaknin, grah pa lahko postrežete v različnih kombinacijah, kot so quesadillas, tortilje ali burrito.

7. Lanena semena

Kupite zmleta lanena semena ali pa jih zmeljite sami, da dobite vso hranilno vrednost. Lan je bogat z zdravimi maščobami in ima približno tri grame vlaknin na žlico. Semena lahko dodate masi za kolačke ali vaflje, lahko pa jih tudi vmešate v jogurt ali smutije.

8. Avokado

Četrtina skodelice pretlačenega avokada ima tri grame vlaknin in zdravih nenasičenih maščob. Dodajte kanček svežega limetinega soka in ščepec soli za preprosti guacamole omako ali pa ga namažite na toast ali kruh.

avokado
Foto: Profimedia

9. Pokovka

Ta hrustljav in priljubljen prigrizek postrezite namesto čipsa, krekerjev in drugih slanih prigrizkov. Pokovka je zdrava, če jo pripravite sami na štedilniku in postrežete brez veliko soli, masla in drugih nepotrebnih dodatkov. Raje uporabite kakšne druge začimbe.

10. Hruška

Ena srednje velika hruška ima z olupkom pet gramov vlaknin, to je četrtina vsega, kar otroci potrebujejo vsak dan.

11. Šipek

To super sadje ima tri grame vlaknin v polovici skodelice. Otroci ga lahko jedo samostojno ali pa jim ga dodajte v jogurt, smutije ali ovsene kosmiče.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki