Malček

Zakaj je pomembno, da otroci jedo jabolka?

|
Avtor: A. Š.
Jabolko
Foto: Profimedia

Tradicionalni sadež, na katerega pozabljamo.

Smo v času zorenja slastnih jabolk. Ker jih imamo v Sloveniji veliko in ker na naših tleh dobro uspevajo, jih premalo cenimo. Predvsem otrokom je pogosto bolj zanimivo drugačno in nenavadno sadje, na tradicionalna in okusna jabolka pa pogosto pozabijo.

Mnogi Slovenci in Slovenke imamo jabolka na svojem vrtu, na dvorišču prijateljev ter sorodnikov. Po jabolka gremo lahko k sosedom ali k bližnjemu kmetu, veliko izbiro slovenskih jabolk imajo naši trgovci. Pri tem preverite, da so jabolka slovenska, saj boste tako poskrbeli za kratke prevozne poti.

Olupek je najpomembnejši

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si, vsebuje jabolko največ ogljikovih hidratov, med katerimi je najbolj zastopan sladkor. Sicer pa, predvsem v olupku, vsebuje tudi večji delež vlaknin, ter kar nekaj vitaminov, med katerimi izstopajo biotin, vitamin B6, vitamin K in vitamin C in mineralov, kot so mangan, kalij in železo. »Vsebnost antioksidantov, polifenolov in drugih sekundarnih rastlinskih metabolitov pa je nekoliko odvisna tudi od sorte in barve jabolka. Jabolka so eden izmed bolj pomembnih virov polifenolov v prehrani; med njimi je jabolko posebej bogato s kvercetini, ki v izolirani in koncentrirani obliki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka,« opisujejo.

Pojasnjujejo, da je najbolj zaželeno, da jabolka uživamo sveža, v nepredelani obliki. Če je le možno jih uživajmo skupaj z lupino, saj ta vsebuje največ koristnih snovi. Sicer pa lahko jabolka uporabimo tudi za razne nadeve ter pripravo slanih in sladkih jedi. Eden od načinov je, da jih preprosto posušimo: »Jabolka lahko narežemo na krhlje in posušimo, nato pa jih uživamo kot slasten prigrizek. A vseeno pozor: V 100 g suhih jabolk je kar 55 % priporočene dnevne vrednosti sladkorja, zato bodimo pri uživanju suhega sadja zmerni. Iz jabolk lahko naredimo tudi jabolčni čips, tako da jabolka narežemo na tanke rezine in jih spečemo v pečici.«

Pripravili so tudi zanimiv recept, kako lahko jabolka hitro spremenite v slastno sladico.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki