Dojenček

Je treba dojenčke kopati vsak dan? Dermatolog pojasnjuje …

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nasveti dermatologa o negi občutljive otroške kože ter kopanju dojenčkov in majhnih otrok.

Ameriško združenje pediatrov priporoča, da majhnih otrok, še posebej novorojenčkov, ni treba kopati vsak dan. Starši morajo poskrbeti, da otrokom redno in po potrebi menjajo plenice, vsakodnevno kopanje pa ni potrebno, dokler se otrok ne začne plaziti.

Dermatolog Scott A. Norton pravi, da ni ne znanstvenega ne biološkega odgovora na vprašanje, kako pogosto je treba kopati otroke. V preteklosti so starši otroke kopali poredko, v današnjih časih pa je postalo vsakodnevno kopanje neke vrste norma.

Dojenčkov in majhnih otrok, še posebej tiste, ki ne hodijo, ni treba umivati s šamponom vsak dan. Če ima otrok občutljivo in suho kožo, Norton priporoča, da se nežen šampon uporablja le enkrat tedensko. V ostalih dneh naj se otrok umiva z mlačno vodo.

Težave z občutljivo kožo se lahko poslabšajo zaradi kopanja, ki izsušuje kožo. Namakanje v pretopli kopeli za daljši čas in uporaba različnih spužvic in krpic je lahko vzrok za suho kožo. Zaradi preveč kopanj ali uporabe odišavljenih mil in šamponov, ki izsušijo kožo, se lahko stanje kože poslabša.

Nasveti za kopanje otrok z občutljivo kožo

Starši otrok, ki imajo suho, občutljivo kožo ali kakšno kožno bolezen, morajo upoštevati več priporočil. Voda mora biti mlačna, kopanje pa naj ne traja dlje od 5 do 10 minut. Uporabljati je treba blage šampone in mila, ki niso odišavljena, da se izognemo izsuševanju kože. Uporabljati je treba manjše količine šampona in mila ter se izogniti uporabi spužve in krp.

Otroci ne smejo sedeti ali igrati se v kadi, če je voda od šampona. Šampon in milo uporabljajte na koncu kopanja, ne pa na začetku.

Po kopanju izperite otroka s svežo toplo vodo, da sperete ves šampon s telesa. Po kopanju nanesite na telo ustrezne kreme. Izogibajte se odišavljenim kremam. Za kožo so najboljše kreme, ki ne vsebujejo veliko dodatkov. Na otroški koži ne smete uporabljati izdelkov, ki vsebujejo alkohol. Od tretjega meseca dalje lahko kožo namažete tudi z oljem.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki