Malček

Je vaš otrok orhideja ali regrat? V tem leži skrivnost razlike med brati in sestrami

|
Avtor: Mama.Over.Net

Verjetno se pogosto sprašujete, zakaj so vaši otroci tako različni. Odraščali so pod isto streho, v enakih razmerah, doživljali so podobne, če ne enake stvari, vseeno pa so si tako različni. Morda razlog tiči v teoriji rož.

Če imate dva ali več otrok, so vas zagotovo pogosto vprašali, kako to, da so si tako različni. Ne le to, včasih se tudi sami sprašujete, v čem točno se tako razlikujeta. Eden bo izgubil tekmo in popolnoma potonil, drugi pa se za enako stvar niti zmenil ne bo. Eden bo v šoli neuspešen in bo veliko jokal, drugi pa bo samo skomignil z rameni in prosil za sladoled. Morda skrivnost tiči v tem, da je prvi orhideja, drugi pa regrat. 

O čem govorimo?

V tem primeru gre za teorijo rož, ki jo je postavil hipnoterapevt. Američanka Judy Lee je na svojem TikToku objavila videoposnetek, v katerem predstavi teorijo o tem, zakaj se bratje in sestre drugače spopadajo s travmo, in kako lahko to vpliva na njihove možnosti za uspeh.

Če malo premislite, boste dojeli, da so regrati tisti otroci, ki so močnejši, in ki uspejo v vseh razmerah ter prenesejo slabe stvari. Orhideje pa so bolj občutljivi otroci, ki lahko ovenijo v slabih okoliščinah. Judy Lee je to teorijo izvedela med šolanjem in čez čas je ugotovila, da je ravno to razlog, da se nekateri otroci lažje spopadajo s travmo, drugi pa težje.

»Če ste odraščali v slabših razmerah in imate brata ali sestro, se vprašajte, ali je en bolj občutljiv kot drugi,« je dejala Judy in pokazala svoje posnetke s sestro. »Pri tem ne govorim le o čustveno občutljivih otrocih. Govorim tudi o tem, kako občutljiv je nekdo na zvok, hrano, alergije ali tkanino. V bistvu je občutljiv na okolje.«

Judy pravi, da se eden izmed bratov ali sester vedno boljše znajde v neprijetnem okolju, drugim pa gre to težje od rok. Teorija tako pravi, da močnejši otroci ali regrati lahko uspevajo v kakršnemkoli okolju. Tako bodo tudi nasilje v družini lažje prenašali, kar pomeni, da bo to manj vplivalo nanje. 

Otroci orhidej pa so izjemno občutljivi na svoje okolje, zato lahko ovenijo, kadar se znajdejo v slabem okolju. Kadar pa so postavljeni v pozitivno okolje, pa lahko izjemno uspejo in se počutijo dobro. Judy je za konec še dodala, da se ob takšnih razlikah zdi, da je en veliko bolj všečen kot drugi.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

--

Zadnji dodani članki