Malček

Strokovnjaki opozarjajo: “To je najslabša pijača za razvoj otroških možganov”

|
Avtor: Mama.Over.Net

Raziskava kaže, da lahko sladkane brezalkoholne pijače škodijo razvoju možganov osnovnošolskih otrok.

Verjetno tudi sami razmišljate o tem, kako prehrana vašega otroka vpliva na razvoj njegovega telesa. Morda pozorno spremljate vnos kalcija, da zagotovite optimalen razvoj kosti, razmišljate o vitaminu C za krepitev imunskega sistema ter preračunavate, kako različni obroki vplivajo na raven energije skozi dan. Hrana, ki jo uživajo otroci, ne vpliva samo na njihovo telo, pač pa je ključnega pomena tudi za njihov kognitivni razvoj in zdravje. Nova raziskava razkriva, da lahko uživanje sladkanih brezalkoholnih pijač škodi delovanju možganov osnovnošolskih otrok.

V študiji, objavljeni v reviji Nutrients, so znanstveniki anketirali približno šest tisoč štiristo otrok, starih od šest do dvanajst let. Zanimalo jih je, kako pogosto uživajo sladkane pijače in koliko jih popijejo. Odzive so primerjali z njihovo uspešnostjo na testih izvršilnih funkcij. Večja poraba sladkih pijač je bila posledično povezana s slabšimi rezultati, poroča Yahoo News.

Omenjeni testi so merili kognitivne sposobnosti otrok, kot so denimo delovni spomin in organizacijske sposobnosti. Med drugim so vključevali tudi merila, kako uspešni so pri nadzorovanju čustvev in vedenja. 

Raziskava, opravljena v začetku letošnjega leta razkriva, da lahko prekomerno pitje gaziranih pijač v otroštvu vpliva na otrokov um, pozneje v življenju pa se lahko pojavi tudi slabši spomin.

“To naj bo budnica za vse starše. Gazirani, energijski napitki in sokovi ne smejo biti osrednje pijače, ki jih ponujate svojim otrokom,” meni dietetičarka Michelle Babb. “Primarna pijača naj bo običajna voda. Za več okusa ji dodajte jagodičevje, citruse ali kumare.”

V primeru, da je vaš malček velik sladkosned, Babb priporoča, da stoodstotni čisti sadni sok razredčite tako, da je v pijači sedemdeset odstotkov vode in trideset odstotkov soka. Dobra alternativa so tudi domači smutiji s svežim sadjem in zelenjavo.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

--

Zadnji dodani članki