Aktualno

Po kopanju v reki otrok hudo zbolel

|
Avtor: Mama.Over.Net
otrok plava v reki
Med plavanjem se je otrok okužil z nevarno bakterijo. Foto: Profimedia

Otrok se je med kopanjem na priljubljenem kopališču okužil z redko in hudo okužbo.

Deček je obiskal priljubljeno kopališče ob reki Stour v Essexu. Po kopanju v reki se mu je zdravstveno stanje poslabšalo. Zaradi zelo slabega počutja so ga odpeljali k zdravniku, preiskave pa so pokazale, da gre za primer Weilove bolezni.

Vzorci, ki jih je opravila tamkajšnja agencija za okolje, niso pokazali kakršnih koli težav s kakovostjo vode na kopališčih ob reki Stour, piše The Sun.

Kaj je leptospiroza ali Weilova bolezen?

Leptospiroza ali Weilova bolezen je zoonoza, ki je razširjena po vsem svetu, z izjemo polarnih območij. “Spada med zoonoze, saj je bolezen divjih in domačih živali, ki povzročitelja izločajo z urinom. Človek se okuži z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki,” piše NIJZ. Povzročitelj bolezni je spiroheta iz rodu leptospir.

Okužbe z leptospiro se pri ljudeh pojavljajo skozi vse leto. “V Sloveniji se pojavlja leptospiroza v endemični obliki v Pomurju, od koder je tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V ostalih predelih Slovenije se pojavlja obolenje sorazmerno redko,” pojasnjuje NIJZ.

Bolezen najpogosteje prenašajo podgane in poljske miši, pa tudi druge živali, tudi psi in govedo. Leptospire v vodi in zemlji živijo razmeroma dolgo. “Voda, ki je kontaminirana z urinom okuženih podgan, je pomembna za prenos okužbe,” dodaja NIJZ.

bakterija leptospira leptospiroza
Bakterija leptospira Foto: Profimedia

Kako bolezen poteka?

Povprečna inkubacijska doba je 10 dni, simptomi pa se lahko pojavijo od četrtega do 19 dne po okužbi. Oboleli lahko izloča leptospire z urinom, občiajno en mesec.

Na NIJZ pravijo, da bolezen poteka v dveh fazah. “Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi: hitro naraščanje telesne temperature, pogosto z mrzlico, hudim glavobolom, bolečinami v mišicah. Pridružijo se lahko še bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, povečanje jeter, redkeje povečanje bezgavk in izpuščaj. Značilen znak, ki pa včasih ni izražen, je vnetje očesne veznice. Zvišana temperatura se po enem tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni konec bolezni. Pri večini bolnikov pa pride do ponovnega dviga temperature. V tem času se pogosto pojavi meningitis in prizadetost ledvic. Smrt je po navadi posledica odpovedi ledvic, jeter, pljučnice.

Z leptospirozo se pogosto okužijo osebe, ki delajo z živino, živalmi, živalskimi izdelki ali na kontaminirani zemlji in vodi. Zbolijo lahko tudi osebe, ki se kopajo v onesnaženi vodi, jezerih, kanalih in rekah.

Kako poteka zdravljenje?

Leptospirozo se zdravi z antibiotiki. Zdravljenje traja od pet do sedem dni. “Zelo pomembno je nadomeščanje tekočin in mineralov ter kontroliranje delovanja pljuč, ledvic in jeter,” poudarjajo na NIJZ.

Preprečevanje okužb

Na NIJZ poudarjajo, da je preprečevanje leptospiroze pri človeku zelo težko. “Potrebno je higiensko urediti klavnice, živalske farme in kopališča. Ob sumu pojava leptospiroze pri živalih je potrebno zaščititi delavce oziroma zaposlene na farmah z ustrezno obleko, obutvijo (gumijasti škornji) in rokavicami,” svetujejo in dodajajo: “Cepljenje domačih živali je znatno zmanjšalo število obolenj. Priporočajo cepljenje psov, ker je veliko število primerov leptospiroze pri otrocih, ki so bili v stiku s psi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Zadnji dodani članki