Družinski odnosi

Kaj se zgodi, ko prelomite obljube svojim otrokom

|
Avtor: Mama.Over.Net
žalostna deklica
Nam se mogoče obljuba ne zdi pomembna, otroku pa lahko pomeni vse. Foto: Profimedia

Naše besede imajo moč in če jih zlorabimo, je to precej velik problem. Kaj učimo otroke, če prelomimo obljube?

Veliko obljub, ki jih damo svojim otrokom, se v širšem smislu zdi precej nepomembnih. Hitro zagotovilo, da se bomo v petek po šoli ustavili na sladoledu. Dogovor, da jo boste odpeljali k prijateljici, če bo opravila svoja opravila do poldneva. Obljuba, da boste jutri zvečer prebrali dve knjigi namesto ene, ker ste preveč utrujeni, da bi danes brala.

In potem se zgodi življenje. Pojavijo se stvari, tu so roki, utrujenost. In kaj hitro se zgodi, da pojemo naše obljube. Ko ste jih izrekli, ste mislili resno, a se kasneje izkaže, da jih ne boste mogli uresničiti.

Če bi bilo bežno razočaranje naših otrok edina negativna posledica naših prelomljenih obljub, bi bila to ena stvar. Vendar imajo besede moč in če jih zlorabimo, lahko nastane velik problem.

Kaj se lahko zgodi?

Razmislite o teh sedmih stvareh, ki se zgodijo, če prelomite obljube, dane otrokom.

1. Naučimo jih, da nam ne smejo zaupati.

Če vam otrok ne more zaupati pri majhnih obljubah, kako vam bo lahko zaupal pri velikih?

2. Razočaramo jih.

Nobeno otrokovo življenje ni brez razočaranj, vendar lahko nekatera razočaranja zmanjšamo tako, da držimo besedo.

3. Zaradi nas se počutijo nepomembni.

Vaš otrok bo opazil, če držite besedo do drugih, do njega pa ne. Če vaši prijatelji, gledanje televizije in hobiji prispevajo k temu, da ne držite obljub, danih otrokom, je čas za prilagoditev obljub. Ko izpolnjujete obljube svojim otrokom, s tem sporočate: “Zame ste zelo pomembni“.

4. Zaradi nas ne spoštujejo nas.

Matere, ki ne držijo besede, bodo izgubile spoštovanje svojih otrok. Poštenost je ključna sestavina spoštovanja. Če ne držite svoje besede, ne izkazujete integritete. Sčasoma bodo otroci izgubili spoštovanje do vas.

5. Dobimo priložnost za razlago.

Včasih iz upravičenih razlogov ne moremo izpolniti obljube, ki smo jo dali svojim otrokom. Ko se to zgodi, pojasnite, zakaj. Morda se je vaš urnik obrnil tako, kot niste pričakovali. Morda je nekaj trajalo dlje, kot ste pričakovali, ali pa ste dobili več informacij in si premislili. Ne glede na razlog, ko prelomite obljubo, otroku razložite, zakaj. Ponovite, da se boste potrudili, da se to ne bo pogosto dogajalo.

6. Otroka lahko prosimo za odpuščanje.

Vsi smo le ljudje. Včasih naredimo napako. Potem ko ste pojasnili, zakaj ste prelomili obljubo, otroka prosite za odpuščanje.

7. V svojih otrocih ustvarjamo kršitelje obljub.

Če želite, da bo vaš otrok izpolnjeval obljube, morate to početi tudi vi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Zadnji dodani članki