Razvoj

Kako graditi na najstnikovi samozavesti?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tudi fantje potrebujejo podporo in potrditev, kar pomaga povečati njihovo samozavest.

Vzgoja otrok je veliko več kot skrb, da imajo dovolj hrane in oblačil ter da so v dobrega zdravja. Skrbeti je treba tudi za njihovo duševno zdravje, kar pa je pogosto zelo velik izziv. Otroci morda ne razumejo, kaj se z njimi dogaja, ali pa niso dovolj pogumni, da bi s starši spregovorili o tem, kar se jim dogaja. Težave tako lahko ostanejo skrite.

Prav zato je zelo pomembno poskrbeti za njihovo duševno zdravje in njihovo samopodobo in samozavest. Mame lahko najstnikom vsak dan pomagajo pri izgradnji njihove samozavesti s pomočjo samopotrditev, kot so naslednje.

»Bolj kot se imam rad, bolj bom drugim všeč«

Najstništvo je težko obdobje, saj se kar na enkrat začne dogajati veliko stvari hkrati. Negotovost lahko vpliva na najstnikovo samozavest. Pomembno je vzpodbujati najstnika, da se ima rad in da je zadovoljen sam s sabo, piše MindValley. Na ta način bodo drugi videli njegovo samozavest, kar jih bo pritegnilo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

»Vprašam za pomoč, ko jo potrebujem«

Fantje v najstniških letih se včasih bojijo prositi za pomoč, ker se bojijo, kako bodo videti pred drugimi. Razložiti jim je treba, da to ni znak nemoči, ampak samozavesti, saj veš, da nečesa ne moreš storiti sam.

»Neprestano se učim, kdo sem«

Najstnikom je treba večkrat povedati, da njihovega odraščanja še ni konec. Spomniti jih je treba, da se še razvijajo in da imajo še prostor za rast in razvoj. Delo na sebi je nekaj, kar se nikoli ne konča.

»Ne vem vsega in s tem ni nič narobe«

Prava samozavest izvira iz učenja, rasti in stalnega dela na sebi. Sinovom povejte, da njihova samozavest ne temelji na tem, koliko vedo, ampak na tem, koliko so pripravljeni rasti iz leta v leto.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

»Lahko jočem«

Družba je fante prepričala, da ne smejo jokati ali pokazati čustev, kar lahko vpliva na njihovo samopodobo in samozavest. Velikokrat, ko so vznemirjeni ali prizadeti, čustva raje tiščijo v sebi, kot pa jih pokažejo. Povejte in pokažite jim, da ni nič narobe s tem, če jočejo.

»Ne obkrožaj se z ljudmi, ki se ne zavedajo, kako dober si«

V najstniških letih sta samopodoba in samozavest velikokrat odvisna od tega, kaj drugi mislijo o najstniku. Mame se morajo sprijazniti s tem, da vsi vrstniki njihovega otroka ne marajo. Nujno je, da najstniku pojasnite, da nihče ni vsem všeč in da pri tem on ni nobena izjema. Obkrožijo naj se z ljudmi, ki jih razumejo in spoštujejo.

»Za vsakega se najde mesto na svetu«

Najstniki iščejo svoje mesto in včasih se jim lahko zdi, da nikamor ne sodijo. Opomniti jih je treba, da vsak lahko nekaj ponudi, čeprav se jim v danem trenutku mogoče ne zdi tako. Stvari se običajno postavijo na svoje mesto, samo čas jim je treba dati.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

»Všeč mi je, kakšen sem videti«

Medtem ko odrasli vedo, da videz ni vse, se najstniki tega še ne zavedajo. Še posebej glede na to, skozi kakšne spremembe gre njihovo telo. Fantje morajo biti pomirjeni s tem, kako so videti, zato jim je treba pomagati osvojiti to mantro, piše The Incredible Boy.

»Moj potencial je neizmeren«

Najstniki lahko hitro pozabijo, da so še vedno mladi in si naložijo preveč pritiska nase. Opomniti jih je treba, da je pred njimi še veliko časa za razvoj vseh njihovih potencialov in ugotavljanje, katera pot v življenju je prava zanje.

»Moje mnenje šteje«

Samozavest je odvisna tudi od tega, ali se posameznikov glas sliši. Najstniki imajo pogosto občutek, da jih nihče ne sliši in posluša. Večkrat jim je treba ponoviti, da je tudi njihov glas pomemben.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.