Nosečka

Kako lahko okužba s HPV vpliva na nosečnost?

|
Avtor: M. Ć.
Nosečnica
Pred okužbo s HPV se posameznik lahko zaščiti tudi s cepljenjem. Foto: Profimedia

Okužba s HPV je spolno prenosljiva okužba, povezana z nastankom s HPV povezanimi raki. Kako lahko taka okužba vpliva na nosečnost?

HPV je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen. Povzroči lahko različne vrste rakov in druge nerakave spremembe na koži in sluznicah. Virusi HPV se najpogosteje prenašajo z vaginalnimi, analnimi in oralnimi spolnimi odnosi.

Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz UKC Maribor pojasnjuje, kako vpliva okužba z virusom HPV na načrtovanje nosečnosti, nosečnost in porod. “V nosečnosti HPV virus ne povzroča posebnih težav. HPV virusi so izjemno pogosti in ne povzročajo akutnih težav, okužbe ni možno zdraviti, niti ni to smiselno. Akutne okužbe trajajo nekje 2 leti ali kako leto več. V tem času oseba ne ve, ne čuti, da je HPV prisoten. V kolikor pa se virus vgradi v človeško DNA molekulo, lahko dolgoročno povzroči nastanek predrakavih sprememb, ki jih oseba (tako kot okužbe) ponovno ne občuti in tudi ne povzročajo težav v nosečnosti,” pojasnjuje doc. dr. Pakiž.

Če v času nosečnosti odkrijejo prisotnost predrakavih sprememb, žensko spremljajo v kolposkopski ambulanti. “Predrakave spremembe pa zdravimo po porodu. Prisotnost predrakavih sprememb na materničnem vratu ne vpliva na potek nosečnosti ali na porod, prav tako ni razloga, da porod ne bi potekal po naravni poti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako okužba s HPV vpliva na otroka?

Doc. dr. Pakiž pove, da okužba s HPV ne vpliva na plodnost. Prav tako ni razlike med nosečnostjo pri ženskah, ki so bile prej okužene s HPV, in tistimi, ki se okužijo med nosečnostjo. Če se v nosečnosti pojavijo genitalne bradavice, jih je mogoče tudi v času nosečnosti odstraniti. “V kolikor ima nosečnica genitalne bradavice ob porodu, se novorojenček lahko okuži z manj nevarnimi HPV, vendar so okužbe novorojenčkov klinično neme in večinoma izzvenijo. Bodočim mamicam se ni potrebno bati HPV virusa in njegovega vpliva na zdravega novorojenčka,” pomirja doc. dr. Pakiž.

Več o tem, ali je med porodom možen prenos HPV na novorojenčka in kaj svetujejo ženskam, ki razmišljajo o nosečnosti in imajo zgodovino HPV okužbe ali so trenutno okužene, preberite TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki