Družinski odnosi

Kako pomagati otroku, da ne bo ljubosumen na brata ali sestro?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Ljubosumje med sorojenci
Paziti moramo, da se kateri od otrok ne počuti izključen. Foto: Profimedia

Če se otroka spreta, ne more biti kriv samo eden. Strokovnjaki predlagajo, da starši pridejo zadevi do dna in obe strani soočita z odgovornostjo za svoja dejanja.

Starši morajo sprejeti, da otrok lahko čuti jezo, ljubosumje ali žalost v odnosu do sorojenca. Otroku je treba pojasniti, da so negativna čustva normalna, in jih naučiti, kako se z njimi soočiti.

Če opazite, da otrok čuti, da mu ne posvečate dovolj pozornosti, psihologi predlagajo, da si vzamete čas samo za vaju dva.

Poleg tega, če enega otroka primerjate z drugim, lahko pri njih vzbudi občutek, da imate enega raje kot drugega. Ne le, da so zaradi tega lahko ljubosumni na brata ali sestro, to vpliva tudi na njihovo samozavest in povzroča tesnobo.

Nasmejte jih

Smeh ima številne zdravstvene koristi za ljudi. Med drugim lahko zmanjša raven tesnobe. Psihologi priporočajo, da smeh uporabite tudi za reševanje ljubosumja med brati in sestrami.

Ne delajte razlik med spoloma

Starši se pogosto različno obnašajo do otrok glede na spol. Od deklic se pričakuje, da bodo sramežljive in lepe, od fantov pa, da bodo močni in da ne bodo izražali svojih čustev. Toda, če ne dovolite sinu, da se igra z isto igračo kot vaša hči, se lahko deček začne počutiti ljubosumen.

Otroka se prepirata za igračo
Otroci se lahko sprejo zaradi malenkosti. Foto: Profimedia

Razdelite odgovornost

Če se otroka pretepeta ali spreta, ne more biti kriv samo eden. Strokovnjaki predlagajo, da starši raziščejo, kaj je jedro konflikta, in poskrbijo, da se vpleteni soočijo z odgovornostjo za svoja dejanja.

Ne krivite jih

Poskusite ne omejevati enega otroka zaradi drugega in pazljivo izbirajte besede. Na primer, ne recite otroku, da se ne more igrati, ker brat ali sestra spita. Namesto tega predlagajte mirno dejavnost, kot je risanje.

Pokažite jim, da je super imeti brata ali sestro

Lahko jim preberete knjigo, ki govori, kako lepo je imeti brata ali sestro, ali pa jim to pokažete na lastnem primeru, piše Bright Side.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki