Družinski odnosi

Naj starejši otroci pazijo mlajše sorojence ali ne?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Starši pogosto najstarejšim otrokom, ko ti že nekoliko zrasejo, za krajši čas naložijo tudi skrb za mlajše sorojence. Pa je to pravilna odločitev?

Starejšim otrokom je naložena skrb za mlajše sorojence, da bi tako staršem priskočili na pomoč. Vendar pa lahko takšno početje pripelje tudi do določenih negativnih posledic, piše portal Bright Side.

Naložite jim preveč odgovornosti

Prevzemanje določene odgovornosti seveda ne škodi otrokom, vendar je treba pri tem imeti določene meje. Obstaja velika razlika med tem, ali najstnik pazi na sorojence v času, ko pripravljate večerjo ali druga opravila, in tem, da vas več ur ni in otroke pustite brez nadzora. Pomembno je, da v slednjem primeru veste, kako se vaš najstarejši otrok ob tem počuti in ali je sposoben česa takega. Velikokrat se namreč zgodi, da otrok nima izbire, zaradi česar lahko varstvo sorojencev zanj predstavlja veliko breme.

Pomembno je določiti mejo – koliko in na kakšen način lahko starejši otrok pomaga. Ne smete namreč pozabiti, da ne glede na to, kako zrelo se obnašajo, so še vedno otroci. V določenih situacijah se ne znajdejo, v primeru, da pride do kakršnega koli neljubega dogodka, se bodo počutili krivi. Občutek krivde jih lahko spremlja še dolgo.

Nimajo dovolj znanja in izkušenj

Starejši otroci so odličen vir pogosto brezplačne pomoči doma, še posebej, če si varuške ne morete privoščiti. Ker pa niso profesionalci, ne moremo od njih pričakovati enake stopnje predanosti in profesionalnosti. Neizbežno je, da vam kdaj priskočijo na pomoč, a jih je treba vključiti pri opravilih, ki jih bodo zmogli glede na njihovo starost in znanje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žrtvujejo svoje otroštvo, igro in zabavo

Otroci, ki imajo mlajše brate ali sestre, včasih nimajo dovolj časa zase. Starši se nanje obračajo, ko potrebujejo pomoč pri čuvanju mlajših otrok, hišnih opravilih itn. Starši tako (nezavedno) onemogočijo starejšim otrokom povsem normalne otroške ali najstniške dejavnosti. Ne glede na to, da jih učite novih spretnosti, poskrbite tudi za to, da bodo imeli prosti čas, ki ga lahko izkoristijo po svojih željah, piše Bright Side.

Vplivate lahko na njihov odnos s sorojenci

Če mora starejši otrok prepogosto čuvati svoje mlajše brate ali sestre, to lahko vpliva na njihov odnos. Na mlajše sorojence lahko gledajo kot na vzrok za dodaten stres, ki ga občutijo. Posledično to lahko v njih vzbudi negativna čustva.

Poleg tega morajo starejši otroci, ko ostanejo sami s sorojenci, prevzeti avtoritarno vlogo, ki pa je mlajši otroci pogosto ne sprejmejo in ne spoštujejo. Zaradi tega lahko pride do težav, ki lahko vodijo v prepire.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To ni njihova naloga

Če starši menijo, da je čuvanje mlajših sorojencev eno od opravil, ki jih najstniki pač morajo opravljati, se najstniki s tem ne strinjajo. Če starejši otroci varujejo mlajše občasno, jih lahko nagradite s kakšnim posladkom ali jim omogočite več druženja s prijatelji. Če pa to počnejo redno, poskrbite za ustrezno nadomestilo, najbolje v dogovoru z njimi. Pomembno je, da jim ponudite nekaj v zameno, da se ne bodo počutili izkoriščani.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki