Dojenček

Kako pravilno pripeti otroka v avtu

|
Avtor: A. Š.
Skrbnik blagovne znamke otroških avtosedežev Swandoo v Baby Centru, Branko Marinič
Skrbnik blagovne znamke otroških avtosedežev Swandoo v Baby Centru, Branko Marinič. Foto Saša Despot

Noro, koliko staršev v Sloveniji dobi kazen, ker ne zavaruje otrok. Naučite se pravilno pripeti otroka v avtu.

Ekipa Mame.Zurnal24.si se je udeležila predstavitve o varni uporabi avtosedežev za otroke, kjer so med drugim opozorili na najpogostejše napake staršev v Sloveniji. 

Ni varnega izdelka, če ni varne uporabe

Predstavnica Baby Centra Maja Ambrož je uvodoma pojasnila, da je Baby Center zvest sopotnik staršev že več kot 30 let. Ponosni so, da spremljajo starše vse od veselega pričakovanja novorojenčkov pa do skorajda najstniških let. “Ponujamo varne in kakovostne izdelke, a vsi vemo, da varni izdelki delujejo samo, če so pravilno uporabljeni. Prav zato smo danes z Zavodom varna pot pripravili dogodek, na katerem bomo prikazali pravilno uporabo naših izdelkov,” je dodala.

Tokrat so prikazali pravilno uporabo avtosedežev Swandoo. Pravilno pripenjanje tako novorojenčka kot dojenčka, malčka in kasneje otroka zelo pomembno za varnost naših najmlajših. Sodelovanje Baby Centra z Zavodom Varna pot je del širših prizadevanj za izboljšanje varnosti otrok v prometu in uresničevanje Vizije NIČ.

Na to kot starš nisi nikoli pripravljen

Robert Štaba iz Zavoda Varna pot je pojasnil, da je Slovenija v Evropskem merilu med šestimi najbolj varnimi državami na področju varnosti otrok. “To je tak lep podatek. Vendar če pade vaša družina ali pa vaš otrok v statistiko, kjer nekdo umre, potem si prišel v eno območje, ki mu nisi kos in nisi bil nanj nikoli pripravljen. V Sloveniji na leto kot potnik umre približno en otrok, dva sta hudo telesno poškodovana, približno 182 je lahko telesno poškodovanih. In če padeš v to statistiko, se ti življenje ustavi,” je dejal.

Ogorčen je, da v Sloveniji policisti na leto kaznujejo preko 4.600 staršev, ki svojega otroka ne privežejo. “Po mojem mnenju ga ne pripnejo ne zato, ker si ga ne želijo, ampak zato, ker ne vedo, da pri določeni hitrosti, 50 ali 30 kilometrov na uro postane njegov 10, 15, 20 kilogramov težek otrok kar 22,5-kratnik svoje teže. Če ne bo privezan, bo poletel in bo poškodovan,” je povedal. 

Ob tem je opozoril, da se starši motijo, ko otroka ne zategnejo, ampak pustijo nekaj centimetrov, da se lažje giba. “Ti trije centimetri pomenijo notranje poškodbe,” je pojasnil. Prav zato je v tem zimskem času pomembno, da otroku pred vožnjo slečemo bunde.

Robert Štaba
Robert Štaba iz Zavoda Varna pot. Foto: Saša Despot

“Oči je rekel, da se ni treba privezati”

Pojasnil je, da je zelo pomembna že prva lupinica, s katero gredo novorojenčki na pot domov. Kasneje se nadaljuje s pravim in varnim sedežem za otroka. “Sedežek ni namenjen za to, da se vi izognete kazni,” je poudaril

Ko je pogledal malo dojenčico, ki je prišla na predstavitev v Baby Center, je dejal, da dobi ob pogledu nanjo solzne oči: “Ker ni vsak tako srečen, da ima lahko otroka. In tisti, ki ga ima … Mamica, ki ga nosi devet mesecev in oči, ki ga je delal tisto minuto in pol, naj posluša mamico in naj vzame varen sedež ter naj ga pravilno pripne.”

Otroci so odkriti in veliko povedo

Moderatorji zavoda po vrtcih in šolah najmlajše učijo o varnosti v prometu. Tako lahko ti otroci pomembno vplivajo na starše in postanejo “varuhi varnosti”. 

Pojasnil je, da so otroci zelo odkriti in jim velikokrat povedo stvari, pri katerih se moderatorji zgrozijo. “Veste, jaz se pa ne pripnem, ker je oči rekel, da gremo samo do trgovine in se mi ni treba. Drugi otrok pove, da mu starša dovolita, da je na sredini obeh sedežev in se pogovarjajo,” je primere navedel Štaba. Ogromno je staršev, ki otrok ne pripenjajo. 

Robert Štaba
Robert Štaba iz Zavoda Varna pot. Foto: Saša Despot

Statistika je znana, v Zavodu Varna pot pa dajejo statistiki ime. “Jaz sem Robert Štaba, ki je skoraj izgubil svojega otroka, ker ga je pijanec povozil pri 12. letih. Mojemu otroku je ime Neja. Neja je danes stara 28 let, čeprav je klinično umrla. To je ime. In vsi ti otroci v statistiki imajo ime in priimek.”

Pomembno se mu zdi, da starši, vzgojitelji in skrbniki razumejo, da pravilna uporaba avtosedeža ni le zakonska zahteva, temveč ključni ukrep za zagotavljanje varnosti otrok med vožnjo. “Avtosedež ima en sam in osrednji namen: v primeru trka zagotoviti največjo možno zaščito otroka pred morebitnimi posledicami. Odločitev o zdravju in življenju vašega otroka je povsem v vaših rokah!”

Varovanje varnosti otrok v prometu je največji meri zaupana odgovornosti staršev. To vključuje pravilno izbiro avtosedeža, priporočilo, da se sedež ne kupuje rabljen, vztrajanje pri pravilni in dosledni uporabi avtosedeža med vsako vožnjo, pravilno pripenjanje otroka ter ustrezno vzdrževanje avtosedeža.

V primeru prometne nesreče odsvetujejo nadaljnjo uporabo sedeža. Starši lahko prispevajo k varnosti z varno vožnjo, s popolno osredotočenostjo na cesto in neuporabo pametnih naprav med vožnjo, pa tudi z vožnjo brez prisotnosti alkohola. Nikakor ni odveč, da o pravilni uporabi varnostnih sedežev podučite tudi svoje starše, torej stare starše, kadar ti nimajo dovolj vedenj in znanj s tega področja.

Pri starših narašča ozaveščenost

Skrbnik blagovne znamke otroških avtosedežev Swandoo v Baby Centru, Branko Marinič, je povedal, da se starši pomena ustreznega avtosedeža vse bolj zavedajo, kar se potrjuje v številu vprašanj in nenazadnje njihovi izbiri sedežev. “Veseli me, da pri starših vse bolj narašča ozaveščenost o pomenu izbire kvalitetnih avtosedežev.

Temu povpraševanju sledi tudi ponudba v Baby Centru, ki so ji letos dodali še Swandoo z zelo dobro oceno na ADAC testih, in modeli nagrajenimi tudi na RedDot in iF Design. “Znamka zagotavlja visokokakovostne materiale (material EPP, ki se uporablja za kolesarske čelade), izjemno varnost (bočno zaščito, Harness+ sistem za preprečitev ohlapnega pasu in indikatorje za pravilno nameščanje stola), program doživljenjske garancije in program za zamenjavo avtosedeža ob prometni nesreči pod določenimi pogoji,” je povedal. 

Marinič je na dogodku pokazal pravilno pripenjanje otrok. Demonstriral ga je na avtosedežih  znamke Swandoo, ki je nedavno vstopila na slovenski trg. Omenjeni sedeži bodo tudi v prihodnje služili demonstracijam za potrebe izvajanja preventivnih programov Zavoda Varna pot. V videu spodaj lahko preverite, kako pravilno privezati otroka.

“Ker se sodoben svet vrti vse hitreje in smo prav vsi vpeti v hiter tempo, so Swandoojevi avtosedeži opremljeni z intuitivnimi varnostnimi pripomočki, s katerimi bomo hitro in učinkovito preverili, ali je sedež nameščen pravilno, ter ali smo otroka ustrezno pripeli. Na ustreznost namestitve sedežna nas opozarjajo kontrastni indikatorji, za pomoč pri nastavitvi višine varovala za glavo lahko sledimo indikatorju nivoja oči, ki ga preprosto in hitro dvignemo na višino oči otroka, pettočkovni varnostni pas pa nas s puščicami opozarja, da ob pripenjanju preverimo ustrezno zategnjenost pasov. Drobni opomniki, ki so nam v naglici hitra in učinkovita pomoč, da proces pripenjanja izpeljemo natančno in dosledno,” je pojasnil.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki