Družinski odnosi

Kako se odzvati na otrokov “ne maram te”

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najbrž ga ni starša, ki se mu ne bi vsaj enkrat zgodilo, da mu otrok v jezi reče, da ga ne mara, da ga nima rada ali celo, da ga sovraži. Kako se je najbolje odzvati?

Otroci se včasih lahko zelo burno odzovejo, ko jim nečesa ne dovolimo ali ne ustrežemo njihovi želji. Naj si bo to dejstvo, da ne bomo kupili igrače, ki jo želi, ali da ne sme prespati pri prijatelju. Otrokov odziv je lahko zelo buren, saj včasih preprosto ne vedo, kako se odzvati. Včasih se lahko k besednim zvezam, kot so »ne maram te«, zatečejo, ker se zavedajo, da vas bodo te besede prizadele.

Pomembno je, da si tega ne vzamete k srcu in da se primerno odzovete.

Otroku dajte čas, da se pomiri, ampak pri tem postavite mejo. Jasno mu dajte vedeti, da boste vedno tam, ne glede na to, kaj bo rekel.

Pomagajte mu poiskati boljše besede za izražanje čustev. Zelo verjetno še ne vedo, kako najbolje z besedami izraziti svojo jezo.

Pripoznajte otrokova čustva. Otroku povejte, da razumete, zakaj je jezen. Skupaj poskušajta ugotoviti, kaj je vzrok takšnih čustev, in poiskati besede, ki jih lahko uporabi naslednjič.

Otroku razložite, da besede lahko prizadenejo ljudi. S pomočjo primerov lahko pokažete, kaj se zgodi in tako krepite otrokovo empatijo.

Ne odzovite se na besede. Nikakor ne smete na otrokove besede, da vas ne mara, odgovoriti s podobnim odgovorom. Otrok zelo verjetno ne bo razumel, da niste mislili resno.

Zapomnite si, da je veliko bolje, da se z otrokom pogovarjate o njegovih čustvih kot da to zadržuje zase. Naj bo še tako težko.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.

--

Zadnji dodani članki