Malček

Kako zaščititi nosečnice in otroke v vročinskem valu

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Med najbolj ogroženimi skupinami so tudi otroci in nosečnice.

Znašli smo se v novem vročinskem valu. Vročina ima lahko številne škodljive vplive na zdravje, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Še posebej to velja za ogrožene skupine, kamor spadajo tudi nosečnice in otroci.

V obdobjih vročine je treba poskrbeti, da omejimo ali preprečimo škodljive vplive visokih temperatur. Pri tem lahko sledimo naslednjim napotkom, ki so jih pripravili na NIJZ.

Zmanjšajmo izpostavljenost vročini

Poskrbimo za hlajenje prostorov in sebe ter se umaknimo v senco ali hladnejše prostore. Prostore zračimo ponoči, zgodaj zjutraj in zvečer. Uporabljamo senčila, ki odbijajo sončne žarke. V prostoru izključimo vse električne naprave, ki jih ne potrebujemo, saj se tudi v stanju pripravljenosti segrevajo in tako dodatno ogrevajo prostor. Če nimamo klimatske naprave, si lahko pomagamo tudi z ventilatorji, ki so učinkoviti do temperature zraka 35 °C. Ohladimo se lahko tudi s hladno prho ali hladno kopeljo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zmanjšajmo nastajanje toplote

V času vročinskih valov zmanjšamo nastajanje toplote, tako da omejimo fizično aktivnost na prostem na jutranje in večerne ure ter uživamo “lahko hrano”, v manjših obrokih.

Izberemo ustrezna oblačila

Telesu z ustrezno izbiro oblačil (lahko in ohlapna oblačila) omogočimo odvajanje toplote.

Poskrbimo za vnos tekočin

Poskrbeti moramo, da uživamo zadostne količine tekočin. Piti moramo tudi, če še nismo žejni. Dnevno naj bi zaužili približno 1,5 litra tekočine, v vročini še nekoliko več. Najboljša je navadna voda, pa tudi nesladkani čaji. Kadar so potrebe po tekočini povečane, lahko pijemo tudi z vodo razredčene 100-odstotne sadne in zelenjavne sokove.  

Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem parkiranem avtomobilu.

Zaščitite se pred soncem

Preden gremo na sonce se moramo ustrezno zaščititi. V času, ko ima sonce največjo moč – med 10. in 17. uro – se zadržujmo v senci.

Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivali za glavo, primernimi oblačili in ustrezno sončno kremo. Sončna krema naj ščiti tako pred UVA kot UVB žarki in ima zaščitni faktor (SPF) najmanj 30. S kremo moramo zaščititi kožo, ki ni pokrita z oblačili, kot na primer obraz, uhlji, hrbtišča rok.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pravilno shranjujte hrano

V obdobju velike vročine je treba poskrbeti tudi za pravilno shranjevanje hrane, saj se ta v vročini hitreje pokvari. Hrano shranjujemo v hladilniku. Pozorni bodimo predvsem na meso, hitro pokvarljive mesne izdelke in živila, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo je treba dobro oprati.

Vročina lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico in tudi vročinsko kap. Če pride do pregretja pri osebi, jo umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Če je oboleli nezavesten, mu ne dajemo tekočine.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.