fbpx
Dojenček

Ali lahko dojenček je kislo zelje?

Objavljeno: 3. januarja, 2025 Avtor: Mama.Over.Net
kislo zelje na vilici
Ko otroku prvič ponudite kislo zelje, začnite z majhno količino. Foto: Profimedia

Priljubljena in zdrava zimska hrana vsebuje vitamine, minerale in probiotike. Kdaj kislo zelje ponuditi otroku in na kaj moramo biti pozorni?

Starši komaj čakajo, da vidijo, kako se bo njihov otrok odzval na nov okus, še posebej, če je nekaj zdravega in vsebuje vitamine. Pozimi je na jedilniku pogosto kislo zelje. Kdaj je pravi čas, da ga ponudimo dojenčku?

Na splošno velja, da je priporočljivo počakati, da je dojenček star vsaj 12 mesecev, preden začnete uvajati kislo zelje. To je posledica treh glavnih razlogov: kompleksnosti okusa, visoke vsebnosti soli in pikantnosti (odvisno od tega, kaj pripravljate), piše Yumama.

Kislo zelje običajno vsebuje veliko soli, kar ni primerno za dojenčke. Visoke ravni natrija lahko obremenijo otrokove nezrele ledvice. Izogibajte se tudi dodatnim začimbam, ki jih uporabljate s kislim zeljem, kot je mleta paprika.

Začnite z majhno količino

Pri uvajanju kislega zelja začnite z majhno količino in pazite na morebitne neželene reakcije. Kos kislega zelja, ki ga daste otroku, obvezno operite, da omilite slan okus.

Kot pri uvajanju katere koli nove hrane v otrokovo prehrano, pozorno spremljajte otroka po zaužitju. Pozorni bodite na morebitne znake alergije, vključno s kožnimi izpuščaji, drisko ali bruhanjem.

Tradicionalno fermentirana živila so dober način za vnos kislih okusov. Prav tako je kislo zelje bogato s probiotiki, ki so nujni za zdravo delovanje črevesne flore, vsebuje pa vitamine C, A, B12, B6, B3, folno kislino in peščico mineralov.

Ali lahko doječe matere jedo kislo zelje?

Uživanje kislega zelja je na splošno varno za doječe matere. Ne pozabite pa, da lahko nekatera živila vplivajo na okus materinega mleka in se prenesejo na dojenčka, zato opazujte, kako se otrok odziva na mleko, ko uživate kislo zelje.

Zelje ne poveča nevarnosti zadušitve pri dojenčkih, a če otrok še vedno ne žveči hrane dovolj dobro, ga med hranjenjem ne puščajte brez nadzora.

Zaradi vsebovanih hranil kislo zelje in repa ugodno vplivata na imunski sistem, zato je njuno uživanje še posebej koristno jeseni in pozimi. Uporabljata se lahko kot samostojna jed, priloga ali dodatek enolončnicam, juham ter za solate. V Sloveniji so dobro poznane tudi njune značilne tradicionalne jedi kot so jota, bujta repa, kislo zelje z ajdovimi žganci …” pojasnujejo pri Prehrana.si.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net