Nosečka

Znaki, ki lahko pomenijo težave s plodnostjo

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Če se tudi pri vas pojavljajo naslednji znaki, jih nikar ne ignorirajte, ampak ukrepajte.

Z neplodnostjo se sooča marsikateri par. Svetovna zdravstvena organizacija neplodnost definira kot nezmožnost zanositve po najmanj letu dni rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. Pri ženskah, starejših od 35 let, nekateri strokovnjaki o neplodnosti govorijo že v primerih, ko do zanositve ne pride po šestih mesecih rednih, nezaščitenih spolnih odnosov.

Če neuspešno poskušate zanositi in pri sebi opazite katerega od spodnjih znakov, se obrnite na svojega ginekologa.

Izostanek mesečnega perila

Če ste jemali kontracepcijo, vaše telo lahko potrebuje več mesecev, da se stvari postavijo na svoje mesto in se pojavi ovulacija. Če po treh mesecih od prenehanja jemanja kontracepcije nimate še mesečnega perila, je čas, da pokličete zdravnika. »Izostanek menstruacije nakazuje, da ženska nima ovulacije in s tem nima možnosti, da zanosi brez pomoči,« pojasnjuje Lorna Marshall, reproduktivna endokrinologinja. Rešitev lahko predstavljajo zdravila za spodbujanje ovulacije ali druge oblike zdravljenja neplodnosti.

Neredne menstruacije

V primeru nerednih menstruacij je težko vedeti, kdaj ovulirate. »Ciklusi, ki se pojavljajo neredno, nakazujejo na težave z ovulacijo, zaradi česar je težko zanositi,« je za Parents povedala dr. Sheeva Talebian, reproduktivna endokrinologinja. Razlogov za neredne menstruacije je lahko veliko, od težav s ščitnico, sindroma policističnih jajčnikov do zmanjšanega delovanja jajčnikov.

Krvavitve med dvema menstruacijama

Do krvavitev med dvema menstruacijama naj ne bi prihajalo. Krvavitev med ciklusom ali po spolnih odnosih lahko nakazuje na polip ali fibroid v maternici ali na spremembe na materničnem vratu, pravi dr. Talebian. Pomembno je, da obiščete zdravnika, da izključi možnost drugih, tudi morebitnih rakavih sprememb.

Zelo obilne menstruacije

Če vložke ali tampone menjate vsako uro, če krvavite dlje kot sedem dni ali če opazite večje strdke krvi, je vaša menstruacija neobičajno obilna. Dr. Marcy F. Maguire, reproduktivna endokrinologinja, opozarja, da je to lahko znak miomov maternice. Neobičajno obilne menstruacije so lahko povezane tudi z endokrinimi nepravilnostmi ali boleznimi krvi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bolečine v medenici

 Če imate zelo boleče menstruacije, med spolnimi odnosi občutite nelagodje, je možno, da imate endometriozo. »Pri endometriozi se tkivo, ki bi moralo biti v maternici, nalaga v medenici,« pojasnjuje dr. Maguire. Endometrioza lahko zmanjša plodnost in poveča tveganje za izvenmaternično nosečnost. Endometrioza lahko zmanjša zalogo jajčec, zato je pomembno, da se diagnosticira čim prej.

Če bolečine v medenici spremljata vročina in neobičajen izcedek, bi lahko šlo za znak okužbe, ki se lahko v primeru nezdravljenja razširi na ožilje. Možen zaplet je tudi zamašitev jajcevoda.

Kratki ciklusi in blage krvavitve

Če so vaši ciklusi krajši od 18 dni, je mogoče, da nimate ovulacije ali ne proizvedete dovolj progesterona, da bi se nosečnost obdržala, če bi do nje prišlo. Zdravnik lahko opravi preiskave, s katerimi preveri stanje hormonov.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Nosečka

Zakaj je treba šteti otrokove gibe

Poleg tega, da s tem, ko poslušate otrokovo gibanje v trebuhu, krepite vez med vami in otrokom, s štetjem otrokovih gibov bdite tudi nad otrokovim zdravjem.

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.