Dojenček

Kdaj otroku po rojstvu odpade popek in kako ga negovati?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Dojenček Foto: Profimedia
Dojenček Foto: Profimedia

Kako skrbeti za dojenčkov popek, ali je treba rano po prerezu popkovine navlažiti ali posušiti, in kako jo povijati, dokler se popolnoma ne zaceli?

Mnoge mame se po prihodu iz bolnišnice sprašujejo, kako negovati popek novorojenčka. Veliko mamic se sprašuje, ali lahko otroka okopajo, preden popek odpade. Medtem ko nekatere medicinske sestre in pediatri pravijo, da kopanje ni prepovedano, vseeno priporočajo, da z močenjem popka počakate.

Za vas smo poiskali nekaj nasvetov iz priročnika za nosečnost, porod in babištvo Moja nosečnost.

“Po prerezu popkovine po porodu bi bilo dobro popkovino očistiti z antiseptikom, nato pa uporabiti suho nego, če ni potrebe po nadaljnji uporabi antiseptikov. Zdravljenje z antibiotiki ni priporočljivo, razen če obstaja jasna indikacija za to. Zdravljenje z eozinom in hidrogenom velja za metodo, ki je ne bi smeli uporabljati, saj je na voljo veliko boljših pripravkov. Razmislite lahko tudi o uporabi homeopatskih praškov. V nekaterih porodnišnicah popkovino zdravijo z Octeniseptom, kasneje pa se poslužujejo tudi suhe nege,” priporočajo babice.

Poudarile so še, da popkovina običajno odpade med petim in 15. dnem po porodu. Dejavnika, ki ta čas še dodatno podaljšata, sta uporaba antiseptikov in okužba. Glede na to, da je popkovina odmrlo tkivo, ni živčnih končičev, zato postopek previjanja popkovine za otroka ni boleč.

dojenčkov popek Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako skrbeti za popkovino in kako izgleda postopek celjenja?

Izjemno pomembno je, da za popkovino skrbite, da preprečite nastanek možnih okužb. Ne pozabite, da z vsakodnevno pravilno nego popka ne morete kar odtrgati, saj to zahteva precejšnjo silo. Popkovina mora odpasti naravno in je ne smete vleči ali poskušati odstraniti.

Ko popkovina odpade, nastane popkovna rana, popek pa se oblikuje v nekaj dneh. Patronažna medicinska sestra bo ocenila videz rane in vam podala nadaljnja navodila glede nege. Če se odprta rana pravilno zaceli brez močenja, uporaba antiseptikov ni potrebna. Manjši izloček med celjenjem je pogost pojav. Spremljati pa morate celjenje rane, kožo v bližini ter vzdrževati rano čisto in suho. V fazi celjenja prepognite plenico pod popkom, dokler se izločanje ne zaustavi in se rana popolnoma zaceli.

Kdaj vas mora skrbeti?

Skrbeti vas mora, kadar pride do povečane prekrvavitve, mokrenja, neprijetnega vonja, lokalne rdečice, krvavitve, otekline, bolečine na dotik v predelu popka ali do povišane temperature. V vsakem od teh primerov se morate nujno takoj posvetovati s pediatrom. Če je rana okužena, boste to prepoznali po gnojnem izcedku. Simptomi vnetja so povišana telesna temperatura, letargija in izginotje izcedka. “Pri presoji, ali gre za okužbo ali ne, so izkušnje velikokrat izjemno pomembne, saj včasih tudi pri običajnem ločevanju popkovine naletimo na podobne, a blažje znake,” so še povedale babice.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.