Malček

Krvavenje iz nosu pri otrocih – kaj je vzrok, kako jo ustaviti in kdaj k zdravniku

|
Avtor: Mama.Over.Net
krvavitev iz nosu
Foto: Profimedia

Krvavitve iz nosu so lahko izjemno strašljive, še posebej, če se zgodijo vašemu otroku. 

Čeprav so krvavitve iz nosu pri otrocih lahko videti dramatične, običajno niso nič resnega. Izvedeli bomo, kateri so najpogostejši vzroki za krvavitev, kako jo najbolje pozdraviti in kaj lahko storite, da do tega ne bi ponovno prišlo. 

Posteriorne (zadnje) ali anteriorne (sprednje) krvavitve

Krvavitve iz nosu so lahko sprednje ali zadnje, kar pomeni, da lahko kri teče iz sprednjega ali zadnjega dela nosu. Najpogostejše so sprednje krvavitve. Vzrok zanje je pokanje drobnih krvnih žilic v nosu, znanih kot kapilare. 

Posteriorna krvavitev izvira iz notranjosti nosu. Ta vrsta krvavitve ni pogosta pri otrocih, razen če je povezana s poškodbo obraza ali nosu. 

Kaj povzroča krvavitev iz nosu pri otrocih?

Suh zrak: Ne glede na to, ali gre za ogret notranji zrak ali suho klimo, najpogostejši vzrok krvavitev iz nosu je suh zrak, saj ta draži in dehidrira nosne membrane. 

Brskanje po nosu: To je drugi najpogostejši vzrok krvavitev iz nosu. Ko si otroci brskajo po nosu, se lahko popraskajo, kar poškoduje krvne žile in s tem povzroči krvavitev. 

Poškodba: Ko otrok utrpi poškodbo nosu, lahko zlahka pride do krvavitve iz nosu. Večina poškodb ni težava, a če se krvavitev ne ustavi po 10 minutah ali pa vas skrbi poškodba, obiščite zdravnika. 

Prehlad, alergije ali okužba sinusov: Vsaka bolezen, ki vključuje zamašen nos in draženje sluznice, lahko povzroči krvavitev iz nosu. 

Bakterijska okužba: Bakterijske okužbe lahko povzročijo boleče, rdeče predele na koži znotraj nosu in pred nosnicami. Prav tako lahko pride do ran, kar je dodatni razlog za krvavitev. 

V redkih primerih so pogoste krvavitve lahko posledica težav s strjevanjem krvi ali nenormalnih krvnih žil. Če menite, da krvavitev iz nosu vašega otroka ni povezana z nobenim od zgoraj navedenih vzrokov, se o tem vsekakor posvetujte z zdravnikom. 

Kako ustaviti krvavitev iz nosu

Čeprav so nam nekoč rekli, da moramo glavo nagniti nazaj, ko nam teče kri iz nosa, to ni priporočljivo. Ko nagnemo glavo nazaj, nam kri prične pronicati v grlo. Lahko je zelo slabega okusa, povzroči pa lahko tudi kašelj ali celo željo po bruhanju. 

Zaradi tega mora biti glava nagnjena naprej. Otroku nežno stisnite mehki del nosu ter ga opozorite, da bo moral dihati skozi usta. To delajte približno 10 minut, saj lahko predolgo zamašen nos povzroči ponovno krvavitev. Otroku nato na nosni most položite obkladek z ledom, kar bo zožilo krvne žile in pomagalo ustaviti krvavitev. 

Kaj, če se krvavitev iz nosu ponavlja?

Pri nekaterih otrocih se lahko krvavitev iz nosu pojavi le enkrat ali dvakrat letno, pri drugih pa je to veliko pogostejše. Do tega pride, ko je nosna sluznica prekomerno razdražena, krvne žile pa so bolj izpostavljene možnosti poškodbe. Če otroku pogosto teče kri iz nosa, bi bilo vsekakor dobro poskusiti vlaženje nosne sluznice. Poskusite lahko naslednje:

– Večkrat na dan otroku v nosnice vbrizgajte fiziološko raztopino. 

– S pomočjo prsta ali vatirane palčke namažite sluznico z vazelinom ali lanolinom. 

– V otroški sobi uporabljajte vlažilec zraka. 

– Otroku redno strizite nohte, da zmanjšate možnost poškodbe, če si otrok brska po nosu. 

Kdaj poklicati zdravnika?

Seveda obstajajo tudi situacije, v katerih je zaželeno ali celo potrebno posvetovanje z zdravnikom. To so:

– Krvavitev iz nosu je posledica nečesa, kar si je otrok dal v nos. 

– Otrok je pred kratkim začel jemati novo zdravilo.

– Krvavitev se pojavi tudi na drugih mestih, kot na dlesnih.

– Otrok ima podplutbe po vsem telesu. 

Prav tako je obisk zdravnika nujen, če po dveh poskusih 10-minutnega pritiska otroku še vedno teče kri iz nosa. 

Posebej pomembno je, da se obrnete na zdravnika, če je krvavitev posledica udarca v glavo (ne v nos) ali če otrok toži zaradi glavobola, je slaboten ali ima vrtoglavico. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki