Ali lahko nosečnice jedo mocarelo?
Med nosečnostjo se morate izogibati nekaterim živilom, da bosta vi in vaš otrok zdrava. Gresta nosečnost in mocarela skupaj?
Nosečnost prinaša s seboj veliko izzivov in omejitev, še posebej glede prehrane. Ženske med nosečnostjo ne smejo piti alkohola, prav tako se odsvetuje uživanje večjih količin kofeina. Ob tem se pojavlja tudi vprašanje, katere omejitve veljajo za uživanje drugih živil, še posebej sira.
Gresta nosečnost in mocarela skupaj?
Ljubiteljice sira bodo zagotovo vesele odgovora, da lahko med nosečnostjo brez težav uživajo mocarelo. Pomembno je le, da je ta mehki sir izdelan iz pasteriziranega mleka, saj postopek pasterizacije uniči vse škodljive bakterije.
Sir lahko vsebuje bakterijo listerijo, ki je lahko nevarna za nosečnice in njihovega otroka. Listerija povzroča okužbo, imenovano listerioza, katere posledice so lahko tudi splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt dojenčka. Okužba z listeriozo ima visoko smrtnost med novorojenčki, preživeli pa se lahko soočajo z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so duševne motnje, ohromitve, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Nosečnice so kar 10-krat bolj dovzetne za okužbo.
Okužbi se lahko izognete tako, da vedno pozorno preberete etikete na živilih in se v restavracijah dobro pozanimate o izvoru mocarele.
Katere sire lahko jedo nosečnice?
Pri izbiri sirov za nosečnice ni pretiranih omejitev, če je sir izdelan iz pasteriziranega mleka in nima nenavadnega vonja ali videza. Nosečnice si lahko brez težav privoščijo sire s spodnjega seznama:
Čedar, feta, rikota, zrnati sir, panir, sir Havarti, haloumi, parmezan, pekorino, sir Romano, švicarski sir, kozji sir, topljeni siri, kot so sirni namazi.
Siri, ki se jim morajo nosečnice izogibati
Med nosečnostjo se morajo ženske izogibati določenim živilom, saj lahko škodijo nerojenemu otroku. Na spodnjem seznamu so siri, ki se jim je treba v nosečnosti izogibati, razen če so dovolj dobro segreti. Sir mora namreč biti vroč in ne le stopljen.
Sir Brie, modri Brie, sir Baron Bigod, kamamber, sir Cambozola, sir Chaumes, kozji sir Chevre, sir Taleggio, sir Pont-l’Évêque, sir Vacherin Fribourgeois, sir Tomme, rokfor, sir Roncal, gorgonzola, sir Dolcelatte, danski modri sir, Shropshire modri sir, Blue Wensleydale, Blue d’Auvergne, bavarski modri sir Bergader, ovčji sir Chabichou, piramidni Torta del Casar. Našteti so le nekateri siri …