Aktualno

Mama skočila le v lekarno, deklica čez balkon

|
Avtor: Anja Scuka

Petletnica je bila v času nesreče sama doma.

Petletna deklica je v četrtek v Neaplju padla z drugega nadstropja s stavbe na ulici Via Volte, pišejo italijanski mediji. Takoj po nesreči so jo zdravstveni delavci z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico, deklica je bila ves čas pri zavesti in se je odzivala normalno. Po prvih ugotovitvah je utrpela le nekaj prask in modric.

Deklica je bila doma, ker je bila bolna. Ker jo je blolelo žrelo, jo je mama pustila samo doma, da je odšla v lekarno po zdravila. Oče je bil v službi.

Nesrečo so opazili sosedje in takoj obvestili reševalce ter policijo. Par ima sicer pet otrok, trije so bili v šoli, dva pa doma. Deklica se je pred nesrečo igrala na balkonu z avtomobilčki, njen padec pa so ublažile žice za obešanje perila.

“Deklica govori normalno,” je včeraj za medije povedal Vincenzo Tipo, vodja urgence v pediatrični bolnišnici v Neaplju. “Deklica ima nekaj bolečin zaradi manjših odrgnin na različnih delih telesa, majhne ranice ima predvsem na prstkih in rokah. Zdaj je v dobrem stanju,  čuječa, lepo reagira, orientirana v času in prostoru, tako da ni videti nobenih nevroloških poškodb. Ni videti notranjih krvavitev,” je sklenil.

Kdaj lahko otroka pustim samega doma?

V Sloveniji ni zakonsko določene meje, kdaj lahko starši puščajo otroka samega doma. To je prepuščeno presoji staršev, čeprav si je stroka enotna, da se predšolskih otrok nikoli ne pušča samih doma, enako velja tudi za večino otrok prve triade.

Glede majhnih otrok moramo imeti ves čas v mislih, da so lahko odprta in nezaščitena okna ter balkoni smrtno nevarni. “Otrok se lahko sam vzpne na stol ali drug del pohištva in pade skozi okno ali preko balkonske ograje. Na okna in balkonska vrata namestimo varovala, ki omogočajo, da se okna oziroma vrata lahko odprejo samo za 8 do 10 cm, tako da otrok ne more potisniti glave skoznje. Varovala zagotavljajo varnost do okrog 4. leta otrokove starosti. Otroka med bivanjem na balkonu ali terasi vedno nadzorujemo,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki