Nosečka

Najpogostejša vprašanja žensk, ki so prvič noseče

|
Avtor: Mama.Over.Net
test nosečnosti prvič noseče
Po pozitivnem testu nosečnosti se pojavi cel kup vprašanj. Foto: Profimedia

Zbrali smo enajst vprašanj, ki si jih najpogosteje zastavljajo ženske, ki so prvič noseče.

Ko prvič vidite pozitiven test nosečnosti, se nenadoma pojavi na milijone vprašanj. Nosečnost lahko tistim, ki so prvič noseče, predstavlja veliko uganko. Večina nosečnic ne ve, kaj vse jih čaka. Zbrali smo nekaj napogostejših vprašanj, ki jih imajo prvič noseče ženske.

1. Kdaj bo prvi ultrazvok?

Prvi ultrazvok se običajno opravi med 8. in 10. tednom nosečnosti. Zdravnik vas lahko zgodaj napoti na ultrazvok, če krvavite ali pa ste imeli pred nosečnostjo spontani splav.

Prav tako bo zdravnik med 20. in 22. tednom opravil ultrazvok za ugotavljanje normalnega razvoja in rasti ploda.

2. Kdaj lahko povem ljudem?

Odgovor je popolnoma odvisen od vas. Nekatere nosečnice raje zadržijo nosečnost zase ali pa o njej obvestijo le najožjo družino, dokler niso povsem prepričane, da nosečnost dobro napreduje. Običajno se po 12. tednu nosečnosti večina parov odloči, da naznani nosečnost. Vseeno pa se morate sami odločiti, kaj je za vas najbolje.

3. Kateri hrani se je treba izogibati?

Nosečnice morajo poskrbeti za raznoliko in uravnoteženo prehrano, obenem pa poskrbeti za zadosten vnos tekočin. Izogibati se je treba mesnim izdelkom, kot so salame, paštete in klobase. Prav tako ni priporočljivo uživati jeter ali izdelkov iz jeter. Prav tako je priporočljivo omejiti uživanje rib, kot so mečarica, morski pes, večja tuna ali ščuka, saj obstaja nevarnost, da vsebujejo škodljive težke kovine. Previdno tudi z mehkimi siri, surovim mesom in morskimi sadeži, mlekom in mlečnimi izdelki iz surovega ali nepasteriziranega mleka, surovimi jajci, gobami.

4. Kako pogosto naj obiščem zdravnika?

Ko izveste, da ste noseči, se morate naročiti na pregled pri ginekologu. Po prvem pregledu lahko pričakujete še osem do deset nadaljnjih pregledov, v kolikor je vaša nosečnost običaja, zdrava in ni rizična.

5. Kdaj se mi bo videl nosečniški trebuh?

Vsaka ženska je drugačna, zaradi česar enoten odgovor ni možen. Med zgodnjo nosečnostjo je maternica približno takšne velikosti kot hruška, do 12. tedna nosečnosti pa zraste do velikosti grenivke. To je običajno čas, ko mnoge ženske začnejo opažati izboklino. Drugi dejavniki, ki vplivajo na nosečniški trebuh, so starost, genetika in velikost otroka.

6. Kdaj bom slišala prvi srčni utrip?

Slišati srčni utrip otroka je ganljiv in razburljiv dogodek. Srce začne biti po šestem tednu od spočetja. S pomočjo Dopplerjeve ultrazvočne tehnike je mogoče slišati bitje. Če boste prvi pregled opravili med 8. in 10. tednom, boste najverjetneje tudi slišali bitje srca.

7. Kdaj bom izvedela spol otroka?

Spol otroka nekateri lahko izvejo že okoli 12. tedna. Veliko je odvisno od položaja ploda, ko se opravlja ultrazvočno preiskavo. Z večjo gotovostjo lahko spol napovedo na ultrazvočnem pregledu okoli 20. tedna. V primeru, da je potrebna amniocenteza, se spol izzve ob rezultatih preiskave.

8. Ali lahko še naprej telovadim?

Če se fizično počutite dobro in ste redno telovadili, ste lahko med nosečnostjo še naprej aktivni. Izogibati pa se morate športom in vadbam, pri katerih obstaja nevarnost padca ali trka. V vsakem primeru pa se morate prej posvetovati s svojim zdravnikom.

9. Ali imam lahko spolne odnose?

V kolikor je vaša nosečnost zdrava in običajna, imate lahko spolne odnose vse do konca nosečnosti. Če imate kakršnekoli zaplete, kot so krvavitev iz nožnice, nizko ležeča posteljica ali druge težave, pa se posvetujte z zdravnikom.

10. Naj obiskujem šolo za starše?

Šola za starše je odličen vir informacij, ki nam pomaga zmanjšati strah pred porodom in oblikovati pozitiven odnos do poroda, dojenja in starševstva. Tam boste dobili kup koristnih informacij in se lažje pripravili na nogo vlogo starša.

11. Kako bom zagotovo vedela, da je čas za porod?

Nekateri zgodnji znaki so bolečine v hrbtu, krči, boleč porod, odtekanje vode ali krvav izcedek, ki lahko vaš sluzni žep. Če opazite katerega od znakov, se obrnite na svojega zdravnika.


Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki