Ideje

To sta najpogostejši imeni novorojenk in novorojenčkov v Sloveniji

|
Avtor: A. Š.
novorojencek-imena-za-puncke
Novorojenčki v Sloveniji so trenutno najpogosteje poimenovani Luka ali Mia. Foto: Profimedia

Najpogostejši imeni novorojenk in novorojenčkov: Obe imeni sta res čudoviti!

Po podatkih statističnega urada RS (Surs), je bilo po najnovejših podatkih (ki so za leto 2022) najpogostejše ime novorojenk Mia. Največ novorojenčkov pa starši v Sloveniji poimenujejo Luka, ki ni novo ime, je pa vsekakor ponovno moderno.

Najpogostejše moško ime sicer v Sloveniji še vedno ostaja Franc, a gre predvsem za starejšo populacijo. Med ženskami se še vedno največ žensk imenuje Marija. Najpogostejši priimek v Sloveniji je še vedno Novak.

Sedemdeset odstotkov imen je unikatnih

Kot pojasnjujejo na Sursu, imamo prebivalci Slovenije več kot 61.000 različnih imen. 70 odstotkov imen je unikatnih, 26 imen pa se pojavi najmanj 10.000-krat.

“S seznama 10 najpogostejših ženskih imen sta v zadnjem desetletju izginili Jožefa (v 2023: 31. mesto) in Barbara (11. mesto), nanj pa sta se uvrstili Eva in Andreja. Pri moških na tem seznamu ni več imen Marjan in Peter, nadomestila sta ju Luka in Matej,” opisujejo. Nas pa že zanima, kateri bosta najpogostejši imeni novorojenk in novorojenčkov v letu 2023!

Preverite tudi članek o varuškah v Sloveniji TUKAJ.

V aplikaciji Imena in rojstni dnevi Sursa boste odkrili še več drugih zanimivih podatkov o imenih in priimkih prebivalcev Slovenije ter o njihovih rojstnih dneh. Aplikacija je od danes osvežena s podatki na 1. januar 2023. Podatki o imenih in priimkih prebivalcev Slovenije ter o imenih novorojenih otrok, ki se nanašajo na pretekla leta, pa so na voljo v podatkovni bazi SiStat.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki