Ideje

Naravne osvežitve blizu Ljubljane, ki vas bodo navdušile!

|
Avtor: Staša Pust
Le kratka vožnja z avtom nas pripelje iz Ljubljane do Iškega vintgarja – soteske, ki je nastala zaradi potoka Iška. FOTO: Profimedia.

Iščete osvežitev v naravi in še nimate ideje? Zbrali smo nekaj predlogov, kamor se lahko skrijete pred poletno vročino.

Vremenoslovci tudi v prihodnje napovedujejo sončno vreme, zato se splača premisliti o možnostih osvežitve. Zlasti v Ljubljani in ostalih večjih mesti po Sloveniji zna biti ob sončnih dnevih precej zadušljivo, zato marsikdo pomisli o skoku v naravo. Ob tem se mu poraja dvom zaradi morebitnih zastojev po avtocestah, ki se jim v poletnem času skoraj ni možno izogniti. A ne skrbite – za naše predloge boste potrebovali manj kot pol ure vožnje iz slovenske prestolnice.

Gradiško jezero

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica in je tudi eno izmed najmlajših jezer v Sloveniji. Nastalo je med gradnjo štajerske avtoceste, zato ni presenetljivo, da še ni preplavljeno z ljudmi. Zaradi svoje mladosti velja za še neodkriti zaklad. Jezero je veliko in ponuja kar nekaj sence, v bližini pa se nahaja prijeten lokal. 

Dobre štiri kilometre dolga makadamska cesta, ki ga obkroža, je idealno sprehajališče, saj je zaprta za motorni promet. Spotoma se lahko odžejate pri Jernejevem vodnjaku, iz katerega teče izvirska studenčnica. Na vodo se lahko brez skrbi podate tudi s supom. 

Iški vintgar

Le kratka vožnja z avtom nas pripelje iz Ljubljane do Iškega vintgarja – soteske, ki je nastala zaradi potoka Iška. Leži pod Krimom, potok pa se vanjo steka iz Bolške planote. Zaradi razvejanosti in košatosti gozda je temperatura tam vselej nekoliko nižja, zato ne bodite presenečeni, če vam bo hladno celo v največjem vročinskem valu. Ob strugi najdete številne tolmune, kjer se lahko ohladite v čisti in hladni vodi. 

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah. Postalo je priljubljena izletniška točka, ki nudi raznovrstne turistične aktivnosti. V Zbiljah lahko najdemo izposojevalnico kanujev in čolnov, kavo pa lahko spijemo v prostornem baru. Ob jezeru lahko najdemo še urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike.

Star Maln pri Vrhniki

Nekoč je tu stal mlin, na kar danes opominjata mlinsko kolo in jez. Lintvern, izvir potoka Bela, je kraški sifon pod Jelovcem. Občasni bruhalnik ali zaganjalka bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa izvir delno ali povsem presahne. Izvir Lintvern je kot naravno čudo znan že več kot 300 let. Opisal ga je že J. V. Valvasor (1689), ki je pisal, da Lintvern bruha zmajeve mladiče, verjetno pa so bile to “le” človeške ribice.

Koča pri jezu, ki jo upravlja Turistično društvo Blagajana, je idealno mesto za oddih od vsakdanjega vrveža. Posebno v poletni vročini, saj se lahko tu ohladimo v vodi zajezenega potoka.

Kopališče na Sori 

Vasica Goričane pri Medvodah skriva pravi kopališki biser. Nad jezom pri tovarni papirja najdemo kopališče z lepo urejenim parkiriščem in travnatim nabrežjem, od koder brez težav dostopamo do vode. Tam lahko najdemo odmik tudi od ljudi, saj kraj ni pretirano obljuden, morda k temu pripomore pomanjkanje sence. Voda je čista in primerne globine za mirno kopanje.

Dovžanova soteska

Slovenija v sebi skriva res mnogo lepot. Ena se nahaja le pol ure vožnje iz Ljubljane. V bližini “zmajevega mesta” –Tržiča v osrednjem delu Karavank na ogled vabi edinstveno nahajališče okamnin še iz mlajšega paleozoika. Beseda teče o Dovžanovi soteski, ki velja za eno najbogatejših geoloških dediščin in o kateri smo pisali že v našem preteklem prispevku.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.