Nosečka

Nasveti babice za porod s čim manj zapleti

|
Avtor: Staša Pust

Izkušena babica nam je predstavila nekaj mitov o nosečnosti in z nami delila uporabne nasvete za bodoče mamice.

Z babico Majo Golob, ki je iz babištva diplomirala leta 2018 in vodi portal Babica svetuje, smo spregovorili o največjih zmotah nosečnic. Z nami je delila tudi nekaj nasvetov za porod s čim manj zapleti in kako se nanj karseda dobro pripraviti.

Katere so po vašem mnenju kvalitete dobre babice?

Po mojem mnenju je to, kar loči odlično babico od povprečne, širina znanja in sposobnost povezovanja različnih področij. Torej zmožnost obravnavanja ženske celostno. Že le porod je izjemno kompleksen proces, kjer je dobrodošlo oziroma potrebno znanje iz anatomije, fiziologije, psihologije, farmakologije, patologije …

Mama z novorojenčkom v porodni sobi. Foto: Profimedia

V kontinuirani obporodni babiški oskrbi, ki zajema tudi obdobje zanositve, nosečnosti ter poporodno obdobje z dojenjem in skrb za novorojenca, pa za dobro in učinkovito delo potrebujemo tudi širšo paleto znanj in spretnosti. Predvsem pa ji ne sme manjkati globoka empatija, čustvena inteligenca, orodje za učinkovito komunikacijo z ženskami in partnerji, sposobnost ohranjanja mirne krvi v nepričakovanih situacijah ter smisel za opažanje podrobnosti.

Zakaj je vloga babice tako pomembna?

Zaradi tega, ker je babica med drugim primarna strokovnjakinja za spremljanje normalno potekajoče nosečnosti, normalno potekajočega poroda ter za svetovanje in pomoč ženski v poporodnem obdobju. Žensko vodi, podpira, ozavešča in opolnomoči v njenem najbolj spreminjajočem ter ranljivem obdobju.

Opažate, da se veliko nosečnic dandanes pripravlja na porod, ali je ozaveščenost še vedno majhna?

Zadnja leta se vedno več nosečnic intenzivneje pripravlja na porod. Poleg klasičnih šol za starše, ki so bodočim staršem na voljo v sklopu porodnišnic in zdravstvenih domov, obstaja vedno več samostojnih ponudnikov raznolikih izobraževanj in delavnic na temo nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Vse več staršev se odloča za pridobivanje dodatnega, poglobljenega znanja na ta način.

Na račun razvoja spletnih vsebin in vedno večje popularnosti družbenih omrežij je dandanes na voljo izjemno širok spekter informacij, pri čemer pa je s strani bodočih staršev potrebna previdnost. Med nefiltriranimi informacijami se namreč najdejo tudi številni netočni in v najslabšem primeru celo škodljivi nasveti.

Mamica z novorojenčkom v porodni sobi. Foto: Profimedia

Opažam, da ozaveščenost o tem, kako porod fizično in mentalno vpliva na žensko tudi kasneje v življenju, raste. Vedno bolj se zavedamo, da je porodna izkušnja nekaj, kar lahko med drugim vpliva na dojenje, razdražljivost in jokavost otroka po porodu, na partnerski odnos, na žensko samopodobo in na pojavljanje določenih težav, kot so kronične bolečine v medeničnem obroču, boleči spolni odnosi in uhajanje urina.
Med ženskami se širi zavedanje, da mentaliteta ”še vsaka je rodila”, ni najboljša, in da je kakovost porodne izkušnje izjemno pomembna.

Katere so najpogostejše napake nosečnic? Kaj so vaši glavni napotki zanje?

  • Čeprav mit, da se nosečnica razen blagega raztezanja in hoje praktično ne sme gibati, počasi izginja, še vedno obstaja veliko zdravstvenih delavcev, ki ženskam odsvetujejo ukvarjanje z vadbo. Ta je zanje pravzaprav zelo koristna, žal pa je velik delež nosečnic premalo telesno aktivnih. Če nosečnost poteka normalno, je za žensko primernih ogromno aktivnosti, denimo vadba za moč je z določenimi prilagoditvami povsem varna in tudi priporočljiva. Prav tako je zelo koristno, če nosečnica nekajkrat tedensko malo zadiha in pospeši srčni utrip.
  • V primeru načrtovane nosečnosti je zelo smiselno, da se z jemanjem prenatalnih kapsul (op. a. to so kapsule, ki vsebujejo več mikrohranil, posebej namenjene potrebam nosečnic) ali vsaj z jemanjem folne kisline začne, že preden test nosečnosti pokaže plusek. Idealno je vsaj tri mesece prej, saj približno tako dolgo traja proces zorenja jajčne celice. Zadosten vnos hranil pozitivno vpliva na možnost uspešne oploditve. Poleg tega pa se nevralna cev (del zarodka, ki se pozneje razvije v možgane in hrbtenjačo) zapira že v prvih tednih nosečnosti, ko večina žensk za nosečnost sploh še ne ve oziroma še ne začne z jemanjem prenatalnih kapsul. Poleg jemanja prenatalnih kapsul je potrebno dodatno nadomeščanje vitamina D, saj je odmerek, ki je običajno v prenatalnih kapsulah, daleč premajhen.
  • Toplo priporočam, da če ne prej, vsaj v nosečnosti začnemo spoznavati svoje globoke trebušne mišice in pa mišice medeničnega dna. Znanje, kako v pravem trenutku zavestno aktivirati in sprostiti te mišice, lahko pomaga pri premagovanju določenih nevšečnosti tekom nosečnosti, kot so bolečine v križu. Poleg tega je to znanje neprecenljivo ob porodu in potem tudi v fazi okrevanja po porodu. Velika večina žensk svojim trebušnim mišicam in mišicam medeničnega dna posveča malo ali skoraj nič pozornosti.

Kaj svetujete, če morda pri porodu stvari ne potekajo, tako kot so si zamislile?

Pomembno je, da imamo v zvezi s porodom realna pričakovanja. Kar pomeni, da je povsem normalno, da je (predvsem prvi) porod relativno dolgo in zelo intenzivno potovanje, ki lahko razkrije določene ranljivosti in od nas zahteva veliko. Priprava na porod je zato izjemno pomembna. Smiselno je, da vemo, kako porod izgleda in kaj lahko pričakujemo. Enako pomembno pa je tudi, da vemo, kako si lahko ta proces čim bolj olajšamo, kako najbolje podpremo svojo fiziologijo, kakšne so naše možnosti in kaj sploh pomeni informirana izbira.

Če porod ne poteka tako, kot smo si zamislili, in nas to spravlja v stisko, je pomembno, da se o teh občutkih pogovorimo z nekom, ki mu zaupamo, recimo s partnerjem ali z dobro prijateljico. Ključno je, da nas izbrana oseba posluša brez obsojanja. Komentarji v smislu: ”Bodi vesela, da je otrok v redu.’, lahko stisko ženske le poglobijo, pa čeprav so morda dobronamerni.

Če nas nekaj muči neposredno po porodu ali ne razumemo določenega ravnanja osebja, je lahko dobra odločitev, da jih, ko smo še v porodnišnici in v stiku z njimi, prosimo za pogovor in razlago. Če ima ženska občutek, da med porodom ni bila slišana ali spoštovana, če čuti, da je bil porod zanjo neprijetna, celo travmatična izkušnja, je lahko zelo v pomoč, da se opravi refleksija poroda s strokovnjakom.

Mama z novorojenčkom v porodni sobi. Foto: Profimedia

Z žensko se sprehodimo čez porod in njeno doživljanje, damo ji varen prostor za izražanje občutkov brez obsojanja, pojasnimo dogajanje med porodom s strokovnega stališča ter nanizamo načine, kako lahko pri morebitni naslednji nosečnosti ter porodu ženska svojo izkušnjo izboljša. Tako ženski pomagamo, da predela svoje doživljanje poroda in jo opolnomočimo. Ob refleksiji se svetuje tudi prisotnost partnerja, saj je njegovo doživljanje prav tako pomembno.

Kaj pripomore k uspešnemu porodu? Česa naj se med nosečnostjo izogibajo?

Uspeh poroda je odvisen od številnih dejavnikov, pri čemer na nekatere lahko vplivamo, na druge ne. Vsekakor je smiselno, da ženska skrbi za zdrav življenjski slog in tako kar najbolj zmanjša možnost za določena stanja oziroma zaplete. S pestro prehrano, primernim prirastom teže, dovolj tekočine, redno telesno aktivnostjo, kakovostnim spancem in jemanjem prehranskih dopolnil po potrebi se zmanjša tveganje za številna stanja, ki posredno vplivajo tudi na porod: gestacijski diabetes, preeklampsija, povišan krvni tlak …

Telesna aktivnost, vključno s ciljnimi razteznimi in dihalnimi vajami, pripomore k boljšemu zavedanju telesa, kontroli mišic in skrbi za simetrična in prožna mehka tkiva. Simetrična, voljna mehka tkiva, kamor sodijo medenično dno, ligamenti maternice, upogibalke kolka, fascija, so ključna za pravilno pozicijo otroka v maternici. Za lahek in hiter porod je namreč pomembno, na kakšen način se glavica vstavi v porodni kanal. Želimo, da se poraja s čim manjšim obsegom.

Ogromno poroda se odvija v glavi, zato toplo svetujem, da ženska tekom nosečnosti premisli o svojih prepričanjih o porodu ter jih ustrezno modulira. Sooči naj se s strahovi in naj dela na odnosu do bolečine. Bolečino med porodom je smiselno jemati kot zaveznico, ne kot nekaj, pred čimer bežimo. Bolj, kot se ženski uspe globoko sprostiti in bolečino sprejeti, lažje ji bo. Nosečnice naj se za lažji porod med drugim izogibajo strašenju okolice in negativnim zgodbam. Odvadijo naj se tudi sedenja s prekrižanimi nogami.

Vam je kateri primer ostal v prav posebnem spominu?

Moji najljubši porodi so tisti, ki jih uspemo kljub manj ugodnim okoliščinam, kot so sprožen porod, porod po predhodnem carskem rezu in porod z nepravilnim sukanjem glavice, speljati nadvse nežno, potrpežljivo in fiziološko.

Tako je bilo v času mojega dela v porodni sobi in tako je tudi zadnje leto, ko v okviru samostojne prakse delujem kot spremljevalka žensk pri porodu v porodnišnici. Osupljiv občutek je, ko se dobra priprava na porod, pametno izbrano porodno okolje, super ekipa porodnišnice, odličen partner, močna ženska in moje spremljanje povežejo v mozaik, ki ženski omogoča, da premaga samo sebe in kljub zahtevnejšim okoliščinam rodi spoštljivo in opolnomočeno.

Najbolj mi je ostal v spominu porod, ko je ženska brez praske porodila kar 4300 gramov težkega otroka, medtem ko se je njen prvi porod kljub kilogramu lažjemu otroku zaradi nenapredovanja končal s carskim rezom.

Lahko za konec, prosim, naštejte še nekaj mitov o nosečnosti, ki ne držijo.

Za bolečine v medeničnem obroču tekom nosečnosti, posebno take, ki ženski onemogočajo normalno premikanje in znižujejo kvaliteto življenja, se velikokrat smatra, da so normalne. So precej pogoste, a to še ne pomeni, da so normalne. Stanje zahteva pozornost in obravnavo pri fizioterapevtu.

nosečnica stoji pred odprtim hladilnikom s krožnikom v rokah
Več manjših obrokov tekom dneva bo lahko omililo probleme z zbujanjem ponoči zaradi lakote. Foto: Profimedia

Napačni sta prav tako izjavi, da je treba med nosečnostjo jesti za dva in se izogibati kavi. Nosečnica sicer potrebuje nekaj več kalorij, a to povišanje ni tako enormno, kot si marsikdo predstavlja. V drugem tromesečju znašajo dodatne potrebe nekje 200-300 kalorij (banana in manjši jogurt), v tretjem tromesečju pa 400-500 kcal.

Kar se tiče kave – nosečnica lahko brez skrbi vnese v telo do 200 mg kofeina, kar znese nekje dve kavi, odvisno od vrste oziroma priprave.

Zelo zanimiv je tudi mit, da naj ženska med nosečnostjo ne bi dvigovala rok nad glavo. Ta je seveda napačen, in če logično pomislimo, tudi skorajda nemogoče preneseno v ženski vsakdan.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki