Nosečka

Nespečnost v prvih mesecih in kako si pomagati

|
Avtor: Mama.Over.Net
nespečnost v nosečnosti, ženska, ki sedi na postelji
Kar osem od 10 žensk trpi zaradi težav s spanjem med nosečnostjo. Foto: Profimedia

Težave z nespečnostjo v nosečnosti so pogoste. V nekaterih primerih si lahko pomagate.

Prehajaš skozi najlepše obdobje svojega življenja, kmalu boš v svojem naročju držala malo čudovito dojenčico. Toda medtem ko čakaš ta trenutek, te mučijo različne težave. Tudi s spanjem.

Vsaka nosečnica zagotovo vsaj enkrat sliši naslednje besede: “Spi zdaj, ker ko pride dojenček, ne boš mogla več!“. Toda med nespečnostjo, majhnimi nogicami, ki pritiskajo na mehur, zgago, krči v nogah in še veliko več, je to veliko lažje reči kot narediti. Mnoge mamice so v prvem trimesečju kot zombiji, saj so njihova telesa polna energije, da raste ta mali človek, in je skoraj nemogoče dobro spati.

Glede na vse telesne spremembe, ki čakajo ženske v zgodnji nosečnosti, ni presenetljivo, da kar osem od 10 žensk trpi zaradi nespečnosti v nosečnosti.

Najpogostejše težave v prvem trimesečju in kako jih premagati

Dnevna zaspanost

Visoka raven hormona progesterona, ki pomaga uravnavati ženski reproduktivni cikel, preplavi tvoje telo v zgodnji nosečnosti. Ne samo, da se zaradi progesterona čez dan počutiš zaspano, ampak lahko tudi moti tvoj nočni spanec, kar povzroči še večjo dnevno utrujenost. Ob vseh hormonskih in telesnih spremembah, skozi katere gre tvoje telo, ni presenetljivo, da se trudiš najti energijo za vzdrževanje običajnega dnevnega ritma. Dovoli si čas za počitek s kratkim dremanjem, kadarkoli je to mogoče, da nadoknadiš spanec.

Slabost

Najmanj 75 % žensk čuti slabost v zgodnjih tednih nosečnosti. Pogosto napačno imenovana “jutranja slabost” lahko traja ves dan in je lahko še posebej neprijetna ponoči, saj lahko povzroča težave pri spanju. Da bi zmanjšali nočno slabost, je pametno imeti pri roki lahke prigrizke, kot so krekerji, ki jih lahko grizljaš ob prebujanju. To ti bo pomagalo, da se bolje počutiš. Poleg tega poskusi spiti skodelico ingverjevega čaja pred spanjem (in čez dan!), saj je dokazano, da ingver zmanjšuje slabost.

nosečnica stoji pred odprtim hladilnikom s krožnikom v rokah
Več manjših obrokov tekom dneva bo lahko omililo probleme z zbujanjem ponoči zaradi lakote. Foto: Profimedia

Nočna lakota

Če te ne muči slabost, ti lahko stalna lakota ponoči preprečuje spanje. Vsi smo slišali frazo “jesti za dva” in mnoge mamice se že vnaprej veselijo tort in krofov brez slabe vesti. Vendar raje poskusi jesti uravnoteženo zdravo prehrano s polnozrnatimi izdelki, beljakovinami in svežim sadjem,da dobite vse potrebne hranilne snovi. Poskusi jesti več manjših obrokov čez dan namesto treh velikih. To bo zagotovilo stalno oskrbo s hranilnimi snovmi za rastočega otroka. Poleg tega jej počasi, da se izogneš zgagi, in pred spanjem si privošči krekerje. To ti bo pomagalo stabilizirati raven sladkorja med nočjo.

Neprestani obiski stranišča

Ali tvoja maternica, ki nenehno raste, pritiska na mehur in te sili, da tečeš v kopalnico približno stokrat na dan? To je pogosto v zgodnji, pa tudi pozni nosečnosti. Poskusi zmanjšati nočne izlete v kopalnico s pitjem veliko tekočine čez dan, vendar vnos tekočine omeji v pozni popoldanskih in večernih urah. Prav tako se izogibaj kofeinu, saj spodbuja potrebo po uriniranju. Bodi pozorna, da vsakič popolnoma izprazniš mehur.

Nespečnost

Veliko je stvari, ki te lahko ovirajo pri spanju. Mogoče so to občutki tesnobe zaradi poroda ali materinstva, super občutljive dojke, zaradi česar težko najdeš udoben položaj za spanje, zgaga ali kaj drugega. Nespečnost je pogost problem med nosečnostjo. Poskusi vsak večer uživati v sproščujoči rutini – namesto gledanja televizije si najdi dobro knjigo ali preizkusi novo tehniko sprostitve, da ti pomaga umiriti se in pripraviti na spanje.

Pričakuj, da bo prvo trimesečje izčrpavajoče. Za večino žensk bodo nespečnost in druge težave s spanjem minile. Če pa se res težko spopadaš, poskusi vsaj malo dremati čez dan.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki