Nosečka

Težave s spanjem v nosečnosti in kako si lahko pomagate

|
Avtor: Mama.Over.Net
Nosečnica, ki spi v postelji
Težave s spanjem so pogostejše proti koncu nosečnosti. Foto: Profimedia

Ena od tegob, ki mučijo nosečnice – še posebej v zadnjem trimesečju – so težave s spanjem.

Težave s spanjem so pogoste proti koncu nosečnosti. Zaradi sprememb v telesu je težko najti udoben položaj, v katerem bi lahko spali, pri nekaterih se lahko povečajo težave z zgago, naraste potreba po obisku stranišča.

Težave s spanjem lahko uvrstimo v sedem kategorij. Kljub temu da se nekaterim ni mogoče izogniti, si lahko pomagate težave s spanjem olajšati z naslednjimi nasveti.

Nenehna potreba po uriniranju

Nenehno uriniranje in nosečnost gresta z roko v roki, saj dojenček praktično uporablja vaš mehur kot svojo blazino. Število nočnih obiskov stranišča lahko poskusite zmanjšati na več načinov. Več tekočine zaužijte na začetku dneva in to postopoma proti večeru zmanjšujte. Poskrbite, da boste po prebujanju čim lažje nazaj zaspali, saj je kakovosten počitek zelo pomemben. Uporabite zatemnjene luči, ko greste ponoči na stranišče, saj vas močna svetloba lahko popolnoma prebudi.

Pozni popoldanski počitek

Pogosto ste zelo izčrpani, nato pa se odločite za počitek in popoldne zaspite. Poskrbite, da si popoldanski počitek privoščite pred 15. uro, saj je manj verjetno, da bo to vplivalo na vaš nočni spanec. Popoldanski počitek ne sme trajati dlje kot 20 minut.

Pogoste težave z zgago

Če se ponoči zbujate zaradi težav z zgago, poskusite jesti najkasneje dve uri pred spanjem. Izogibajte se začinjeni hrani. V lekarni lahko poiščete zdravila za zgago, vendar morate preveriti, katera zdravila so za vas primerna in v kakšnih odmerkih. Težave lahko poskusite omiliti tudi s spremembo položaja v postelji. Poskusite dvigniti vzglavje. Nekaterim pomaga tudi, če spijo na levem boku.

Nosečnica, ki spi na kavču.
Popoldanski počitek naj ne bo daljši od 20 minut. Foto: Profimedia

Ne morete se udobno namestiti

Ne morete se udobno namestiti v postelji? To je zelo pogosta težava, saj se zaradi velikega trebuha enostavno ne počutite v vseh položajih enako udobno. Poskusite lahko z uporabo posebnih blazin za nosečnice. Če imate težave s sindromom nemirnih nog ali krče v nogah, vam lahko primanjkuje železa ali folne kisline. V takih primerih se posvetujte z zdravnikom. Ta vam bo lahko priporočil, da povečate vnos železa ali folne kisline.

Težave s smrčanjem

Zaradi dodatne teže med nosečnostjo v kombinaciji z otečenimi dihalnimi potmi lahko začnete smrčati. Če ste zaradi tega ponoči budni, lahko poskusite uporabiti kapljice za nos, ki bodo omogočile boljši pretok zraka.

Vaš otrok je ponoči buden

Otrok v maternici se rad premika, ko je mamica mirna. Ponoči se vam lahko zdi, da vam malček pleše po rebrih. Na žalost na to ne morete vplivati. Prav tako preslišite vse tiste, ki vam govorijo, da to pomeni, da bo otrok tudi po rojstvu ponoči malo spal. To dvoje ni povezano. Sprostite se in uživajte v plesu dojenčka.

Ne spite, ker vas skrbi, če imate vse pripravljeno

Bolj kot se bliža čas poroda, bolj razmišljate o seznamu opravkov, ki jih še imate, in stvari, ki jih morate narediti. Če vas je strah, da vam vsega ne bo uspelo urediti pred porodom, si čez dan vzemite čas in pripravite seznam stvari, ki so še pred vami. Če boste seznam imeli pripravljen, ne boste o tem razmišljali ponoči. Če vas muči nespečnost, raje posezite po knjigi. Izogibajte se gledanju televizije ali uporabi mobilnega telefona, saj vas lahko svetloba z zaslona le še dodatno prebudi.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Aktualno

Znana Slovenka o svoji trnovi poti

O tem, kako hitro se da priti iz pekla do raja, dobro ve Maja Debevc, ki je javnosti bolje poznana pod imenom Dobra vila Maja. S svojimi izkušnjami navdihuje mnogo posameznikov.

--

Zadnji dodani članki