Družinski odnosi

Nestrpna mama ne naredi nič dobrega

|
Avtor: A. Š.
Mama in otrok
Pomembna je potrpežljivost. Foto: Profimedia

Med preživljanjem časa z otrokom, bodite potrpežljivi in dobre volje. To pravi raziskava.

Poskrbite najprej za svoje dobro počutje, le tako boste najbolje poskrbeli za svoje otroke. To je stavek, ki ga je najbrž slišalo že ogromno staršev, a se ga le redki lahko držijo.

Dejstvo je, da je v stresnem in prenatrpanem sodobnem svetu le malo prostora za sprostitev staršev, za njune skupne zmenke in samostojne aktivnosti. Tako se starši hitro ulovimo v začaran krog, ko manevriramo med službo, družino in vsakodnevnimi opravili, zase pa nimamo časa.

To lahko hitro privede do nejevolje, ki se kaže tudi v odnosu do partnerja in otrok. Prav slednjim bo več pomenila kratka igra z nasmejanim staršem kot celodnevni izlet s starši, ki se ves čas prepirajo in so slabe volje. To potrjuje tudi raziskava, ki so jo objavili v Journal of marriage and family.

Raziskava ugotavlja, da količina časa, preživetega s starši, nima tako velikega vpliva ali sploh nima vpliva na pomembne življenjske izide. Mednje so šteli denimo dobro čustveno počutje, vedenje, učni uspeh in akademske dosežke.

Kakovost je pomembnejša

Strokovnjake je zanimalo, ali je bolj pomembna količina ali kakovost skupno preživetega časa otrok in staršev. Pri raziskavi so sodelovali tudi psihologi in sociologi, gre pa za prvo takšno raziskavo, ki bi analizirala toliko družin in ki bi hkrati uporabljala podatke s tako dolgega obdobja. Ti namreč slonijo na raziskavi, ki se v ZDA odvija že od leta 1968, udeležene družine hranijo dnevnike in odgovarjajo na vprašalnike dvakrat na teden. V raziskavi so upoštevali 3.500 družin.

Sprehod ob morju in nasmejani obrazi
Brezskrbni pogovori na sprehodu. Foto: Profimedia

Glavna ugotovitev raziskave je bila, da količina časa, preživetega z otrokom, nima povezave z otrokovim uspehom. Med dvajsetimi kazalniki, ki so jih upoštevali, ni niti pri enem dejavniku neposredne povezave s količino preživetega časa z materjo. To velja predvsem za otroke stare med 3 in 11 let. V nekaterih primerih čas preživet z materjo na otroke vpliva celo negativno. To se dogaja predvsem tam, ko je mati pod stresom, je neprespana in zato nestrpna.

Pri mladostnikih je slika drugačna. Več časa, ki ga mladostnik preživi z materjo pomeni praviloma manj nezaželenega vedenja. Več časa, preživetega z obema staršema, je povezanega z manjšo zlorabo drog, alkohola in drugega deviantnega obnašanja.

Zaključek je, da je bolj od količine pomembna kakovost časa, ki ga preživimo skupaj s svojimi najmlajšimi do 11 leta. Gre za številne dejavnosti, ki so se kot pozitivne izkazale v mnogih različnih raziskavah. Gre denimo za skupne obroke, odkrite pogovore, razpravljanje …  

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki