Aktualno

Nevaren izziv “Deodorant” tudi pri nas?

|
Avtor: Anja Scuka
deodorant
Foto: Profimedia

V Nemčiji se je po poročanju tujih medijev med mladostniki razširil zelo nevaren izziv. O izzivu “Deodorant” nam je več povedal Marko Puschner s Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

Ste že slišali za takšen izziv?

Deodorant Challenge se je pojavil že pred leti. Tako kot pri nekaterih drugih izzivih je zanj značilno, da se bolj intenzivno pojavlja na vsake toliko časa. V angleško govorečem svetu je bil zelo popularen v letih 2017 in 2018, trenutno pa se je intenzivno pojavlja tudi v drugih predelih. Za zdaj sicer nimamo informacij, da se tega izziva lotevajo tudi slovenski mladostniki, kar pa ne pomeni da v našem okolju ni prisoten.

Kje se je pojavil – v katerih državah in prek katerih družbenih omrežjih?

Deodorant challenge kroži po različnih družbenih omrežjih, predvsem pa na tistih, ki jih uporabljajo mladostnik. Pri nas so to predvsem TikTok, Instagram in Snapchat. Veliko posnetkov tega izziva je tudi na YouTube. Ker je internet globalen, ni omejen na posamezne države, se pa občasno bolj intenzivno pojavi v nekaterih državah, ker postane popularen med mladostniki.

Kako poteka in ali je res tako nevaren? 

Izziv zahteva škropljenje dezodoranta na kožo iz pločevinke (spreja), ki je pod tlakom na minimalni razdalji in merjenje kdo dlje zdrži bolečino, ki pri tem nastane. Na koži namreč nastane opeklina, ki povzroči brazgotino, ki lahko ostane tudi vse življenje. 

Deklica na družbenih omrežjih. Foto: Profimedia

Imate kakšno opozorilo za bralce?

Mladostniki, predvsem najstniki radi preizkušajo meje in iščejo potrditev s strani vrstnikom. Posledično se radi lotevajo različnih izzivov. Ti so lahko pozitivni ali negativni. Pozitivni vplivi (plesni, bralni ipd.) imajo pozitiven učinek, medtem ko so negativni izzivi pogosto nevarni in povzročajo poškodbe. Zato je pomembno, da se starši z otroki pogovarjajo o tem, kaj se jim na spletu dogaja, predvsem pa o izzivih in drugih tveganjih. Tako lahko pravočasno zaznajo, ali se otrok loteva nevarnih izzivov ali pa se je zaradi interneta.

Z začetkom šolskega leta ste začeli tudi z delavnicami v šolah s predavanji za starše – je v bližnji prihodnosti kakšno spletno predavanje zanimivo in dostopno za širšo javnost – bralce?

3. oktobra ob 18. uri pripravljamo spletni seminar za starše o vplivu interneta na pomanjkanje spanja pri mladostnikih. V enournem spletnem seminarju bo doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med, specialistka otroške nevrologije in pediatrije ter ESRS somnologinja z evropsko diplomo s področja medicine spanja, ki deluje v okviru Centra za motnje spanja v Ljubljani, predstavila problematiko spanja pri mladostnikih, vpliv interneta nanjo in podala nasvete za starše, kako poskrbeti, da bo najstnik čim bolj naspan ter posledično zadovoljen, zdrav, uspešen in varen. Več o seminarju in prijave na: https://safe.si/novice/spletni-seminar-za-starse-o-vplivu-interneta-na-pomanjkanje-spanca-pri-mladostnikih

V novembru pa bomo pripravili spletni seminar za starše na temo deljenja posnetkov in informacij otrok (sharenting), kar je zelo pereča tema. Datum še ni znan, zato spremljajte spletno stran Safe.si.

Več informacij, kako zaščititi svoje otroke 

O spletnih izzivih so na Safe.si pripravili zelo koristne vsebine: https://safe.si/neprimerne-in-nezakonite-vsebine/spletni-izzivi , v pomoč vam je lahko drevo odločanja na https://safe.si/gradiva/drevesa-odlocanja/drevo-odlocanja-spletni-izzivi in kviz, ali je spletni izziv primeren, da ga izvedete https://safe.si/gradiva/e-ucenje/kviz-ali-je-spletni-izziv-primeren-da-ga-izvedes .

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki