Nosečka

Nosečnica izgublja kilograme: strokovnjak odgovarja

|
Avtor: A. Š.
Nosečnica

Lahko bodočo mamico skrbi, ker med nosečnostjo izgublja kilograme?

Nosečnice morajo skrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano, saj je od tega odvisno tudi zdravje razvijajočega se otroka. Veliko nosečnic ima težave s prekomernim pridobivanjem teže, kar ni priporočljivo. Od začetka do konca nosečnosti naj se ženske ne bi zredile za več kot 12 kilogramov.

Potrebe po količini zaužite hrane se od ženske do ženske razlikujejo, okvirna priporočila za žensko v prvem tromesečju se gibajo okoli 2.100 kcal na dan. V drugem tromesečju naj bi se potrebe povišale na okoli 2350 kcal, v zadnjem pa na 2.600 kcal na dan. Kar je seveda odvisno tudi od tega, kako je ženska aktivna, kako velika je in kakšno postavo ima.

Izguba kilogramov jih prestraši

Čeprav ima večina žensk težave s prekomernim pridobivanjem teže, se nekatere ženske soočajo z izgubo kilogramov. To jih lahko zelo prestraši, na kar nakazujejo tudi številna vprašanja nosečnic na forumu Med.Over.Net ABC ginekologije in porodništva mag. Stanku Pušenjaku, dr. med., specialistu ginekologije in porodništva.

Ena od nosečnic mu je zaskrbljeno pisala:

Pozdravljeni!

Noseča sem 13 tednov in dva dni. Z nosečnostjo je bilo po zadnjem pregledu vse v redu, le plod naj bi bil nekoliko manjši, šlo naj bi za kakšen teden razlike pri zanositvi (9t 5d velikost ploda 22.2 mm).
Sedaj se mi nosečnost že kar precej vidi, trebušček je začel zelo rasti (tudi v prvi nosečnosti sem imela zelo velik trebuh že vse od začetka pa je bilo z otročkom vse O.K.). Skrbi me, ker sem od prvega pregleda pri ginekologinji, ko je potrdila nosečnost v petem tednu, izgubila šest kilogramov. Naj povem, da sem nekoliko močnejše postave, imam okoli dvajset kilogramov viška. Ne hujšam namerno, jem šestkrat na dan, trudim se, da bi bilo čim bolj zdravo. Res je, da se tudi v prvi nosečnosti nisem zredila veliko, prve štiri mesece niti za gram. A me sedaj kljub temu skrbi, da ne bi bilo kaj narobe.
Imam pa še eno težavo. S prvim otrokom sva se dojila do drugega leta. Mleko še ni popolnoma prenehalo nastajati, ko sem ponovno zanosila. Sedaj pa se mi dogaja, da so prsi vedno bolj boleče, predvsem ob straneh. Bi morala proti temu kaj ukrepati?

Že v naprej hvala za odgovor.

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med. ji je odgovoril:

Spoštovani,

samo hujšanje ob sicer dobrem počutju še ni tako hud problem, zlasti v prvem trimesečju, razen, če bi ga spremljali še huda žeja in obilno uriniranje. V tem primeru bi morali pomisliti na sladkorno bolezen in v takšnem primeru bi bil seveda lahko ogrožen tudi plod. Sicer pa že izbira zdrave prehrane včasih zadostuje, da se telesna teža normalizira. Glede bolečih prsi težko kaj rečem in bo ob hujših težavah verjetno potreben pregled pri zdravniku.

S podobnimi težavami se je nanj obrnilo več nosečnic, ena je izgubila kar 12 kilogramov! Kaj ji je odgovoril mag. Stanko Pušenjak, dr. med. lahko preberete na forumu TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki