Aktualno

Novorojenček v kritičnem stanju, kriva je mati

|
Avtor: A. Š.
Dojenček v bolnišnici (Profimedia)

Novorojenček pozitiven na kokain, v bolnišnico v kritičnem stanju.

Trimesečni dojenček iz italijanskega Salerna je bil v četrtek sprejet v bolnišnico v Neaplju. Zdravniki so potrdili, da je bil pozitiven na kokain. Zdravniki so na intenzivnem oddelku ugotovili, da ima hudo obliko meningitisa. 

V bolnišnico je prišel v zelo slabem stanju, na srečo so ga zdravniki uspeli stabilizirati. Kot je znano medijem, je mati novorojenčka redna uporabnica drog. Zato sumijo, da je novorojenček zaužil kokain z dojenjem, preiskava sicer še poteka. Po sobotnem poročanju italijanske tiskovne agencije Anse, so še enkrat preverili vzorce urina in krvi novorojenčka. V urinu so znova potrdili prisotnost kokaina, v krvi pa ne. Otrok je še vedno na intenzivni terapiji.

Kokain in dojenje

Na spletnih straneh Ameriških centov za zdravljenje odvisnosti opozarjajo, da kokain prehaja v materino mleko. “Pri materah, ki uživajo kokain, bo koncentracija kokaina v mleku najbrž še višja, kot v krvi,” opozarjajo. Kokain je lahko v materinem mleku še dolgo po tem, ko je že nehala čutiti učinke kokaina in lahko še vedno zelo negativno vpliva na otroka. “Pravzaprav so novorojenčki zelo občutljivi na kokain,” še opozarjajo. 

Kaj pa alkohol in kajenje?

“Kadar mama zaužije alkohol, ga z materinim mlekom pije tudi otrok. Zato velja priporočilo, naj matere v obdobju dojenja pijač, ki vsebujejo alkohol, ne pijejo,” opozarjajo na Nacionalnem portalu za hrano in prehrano Prehrana.si. Ob tem opozarjajo, da pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, med bližnjimi v družini z dojenčkom vpliva na odnose in počutje v družini ter povečuje tveganje za otrokovo slabše duševno in telesno zdravje, zato velja priporočilo, naj tudi drugi člani družine teh pijač ne pijejo.

Noseče in doječe matere naj ne kadijo, niti aktivno, niti pasivno: “Nikotin zmanjšuje tvorbo materinega mleka, v katerega tudi prehaja. Kajenje katerega koli od staršev ali ostalih oseb v prisotnosti otroka ni primerno. Kajenje v prostoru (stanovanje, avto), kjer se zadržuje otrok, ni dopustno.”

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki