Nosečka

Bi se rade po porodu spravile nazaj v formo? Te vadbe nikar ne izvajajte!

|
Avtor: B. P.
mlada mamica telovadi dojenček jo spremlja
S primerno vadbo je treba začeti kmalu po porodu. Foto: Profimedia

Številne ženske se po porodu pripravljajo na vadbe, s katerimi se želijo otresti nosečniške teže. A kot svari strokovnjakinja za treniranje žensk po in pred porodom Nuša Gnezda, se morajo porodnice izogibati eni obliki telovadbe.

V oddaji Radia Robin z naslovom FITMAMI je voditeljica Martina Arčon gostila osebno trenerko in strokovnjakinjo za treniranje žensk pred in po porodu Nušo Gnezda. Nuša se je osredotočila na treniranje žensk, saj je mnenja, da ženske potrebujejo drugačen pristop. “Nosečnice in ženske po porodu pa so bile nekaj, s katerimi sem delala najraje, saj je bil to zame največji izziv,” je med drugim dejala Nuša.

Telovadba se za ženske razlikuje ravno zaradi različnih obdobij, skozi katera gredo ženska telesa. Takrat imajo velik vpliv na telo ter gibanje hormoni. Največja sprememba pa je zagotovo po porodu. Nuša je poudarila, da je pomembno, da se po porodu lotimo rehabilitacije čim prej, saj telo takrat že dela vse, da bi se samo rehabilitiralo. “Če mu mi malo pomagamo, gre to zelo hitro naprej. Zgodijo se dejanske fizične spremembe v telesu in treba je do njih pristopat pravilno in to naredimo z rehabilitacijo,” je povedala. Poroda ne jemlje kot poškodbo, je dejala, saj je to nekaj naravnega. Vendar pa pride do stvari, ki so podobne poškodbam. Vsaki poškodbi sledi rehabilitacija, pri porodu pa tega ni. Takrat nastopi čas za vaje – dihalne in nežne vaje, ki jih počasi stopnjujemo, da pridemo do moči, ki nam tudi nato pomaga pri materinstvu.

Nuša Gnezda FitMami
Nuša Gnezda Foto: Radio Robin

Nikakor ne začnite s tekom

Poudarila pa je, da nikakor porodnice ne smejo začeti s tekom. “Ne samo porodnice, ampak vsi ljudje. Tek absolutno ni prva postaja pri treniranju, ker se pri teku tvorijo velike sile na telo oziroma sklepe in je treba imeti moč za to, da tečemo varno.

Med drugim je tema pogovora nanesla tudi na to, da po porodu “izginejo” mišice v zadnjici. Kot je razložila, je to posledica drže med nosečnostjo. “Ženske med nosečnostjo stiskajo zadnjico in tako iščejo stabilnost in tudi po porodu. Potem postane zadnjica bolj noter potisnjena in potem pridejo ženske do mene ter mi rečejo, da jim je dobesedno rit pojedlo,” je pojasnila Nuša. Opomnila je, da je to le drža in stalna kontrakcija zadnjičnih mišic, kar vpliva na zakrčenost medeničnega dna. Z ustrezno vadbo, počitkom in dihalnimi vajami pa se to lahko učinkovito popravi.

Več o vadbi po porodu si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.

Nosečka

Kaj je sluzni čep?

Sluzni čep najpogosteje izpade sam od sebe, lahko pa je tudi znak za začetek poroda. Na kaj vse morate biti pozorni?

Zadnji dodani članki