Orehi: Moški naj jih jedo pred spočetjem, ženske med nosečnostjo
Ti otroci so bili boljši na testih spomina in pozornosti.
Oreščki so izjemno zdravi, sodeč po raziskavah pa zmerno uživanje oreščkov sploh ne redi. Kot pojasnjujejo na nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si, oreške sestavlja od polovice pa do dve tretjini maščob, slaba četrtina beljakovin in relativno malo naravno prisotnih sladkorjev.
Maščobnokislinska sestava se med oreški precej razlikuje: “Po vsebnosti omega-3 maščobnih kislin najbolj izstopa domači oreh, ki ima vsaj 10x višje vsebnosti teh koristnih maščob od vseh ostalih oreškov. Ugodno sestavo ima tudi makadamija, ki ima prav tako precej ugodno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami.”
Kot dodajajo, so z vlakninami najbogatejši mandlji in arašidi, medtem ko so vsi navedeni oreški odličen vir mineralov, kot sta magnezij in mangan. “Brazilski oreški vsebujejo izjemno visoke vrednosti selena in se tako uvrščajo na sam vrh rastlinskih virov tega minerala. Z vitaminom E so najbogatejši mandlji in lešniki, medtem ko ga orehi in indijski oreški vsebujejo relativno malo,” so sklenili.
Oreški po njihovih navedbah vsebujejo številne antioksidante, ki v našem telesu zavirajo nastanek prostih radikalov, daleč največji delež antioksidantov vsebujejo orehi, sledijo pa jim arašidi in pistacije. “Ena izmed študij je pokazala, da imajo orehi večjo antioksidativno moč kot plave ribe, vendar je pri tem potrebno omeniti, da tanka ovojnica, ki jo najdemo na orehovem jedrcu vsebuje kar 90% vseh antioksidantov, medtem ko jih olupljeno jedrce vsebuje le še 10 %.”
Boljši na testih spomina in pozornosti
Otroci, katerih matere so v prvem trimesečju nosečnosti zaužile od 50 do 85 gramov oreščkov na teden (orehi, lešniki, mandlji, arašidi in pinjole) dosegajo višje vrednosti na testih spomina in pozornosti, smo pisali pred časom.
Raziskovalci Inštituta za globalno zdravje v Barceloni pa so ocenili 2.208 žensk in njihovih otrok v obdobju osmih let. Matere so v prvem in tretjem trimesečju nosečnosti izpolnile vprašalnike o prehranjevanju, njihove otroke so za tem ocenili glede na motorične in kognitivne sposobnosti pri starosti 1,5, 5 in 8 let.
Kot so v času raziskave poročali v medicinski reviji European Journal of Epidemiology, so otroci mater, ki so v prvem trimesečju zaužile tri ali več obrokov oreščkov na teden, dosegle višje rezultate na testih.
Znanstveniki so ob tem upoštevali tudi druge pomembne dejavnike, ki vplivajo na otroka; starost matere, izobrazba, kajenje, socialno-ekonomski status, uživanje alkohola … V primerjavi z otroki, katerih mamice niso jedle oreščkov, so otroci, katerih matere so v prvem tromesečju nosečnosti pojedle v povprečju 74 gramov oreščkov na teden, dosegli precej višje rezultate na testih za stalno pozornost, delovni spomin in I.Q. Uživanje oreškov v tretjem trimesečju nosečnosti ni prineslo enakih rezultatov.
Imeli so kvalitetnejšo spermo
Raziskava, ki je bila pred časom objavljena v Biology of Reproduction, pa pravi, da pest orehov na dan lahko izboljša kvaliteto sperme. Ameriški raziskovalci so moške, stare od 20 do 30 let, razdelili v dve skupini. Moški iz prve skupine so orehe uživali vsak dan, medtem ko jih tisti iz druge skupine niso smeli uživati. Po 12 tednih so imeli moški iz prve skupine kvalitetnejšo spermo, kar se je kazalo v večji gibljivosti in vitalnosti spermijev. Vsi sodelujoči v raziskavi so sicer uživali zahodnjaško prehrano.
Orehi so bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, ki imajo pomembno vlogo pri proizvodnji spermijev, odgovorne pa so tudi za ohranjanje integritete celične membrane in s tem na sposobnost spermijev za oploditev.