Aktualno

Bunde in avtosedeži so nevarna kombinacija!

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otrok v avtosedežu
Otroka raje slecite iz bunde in imetje v avtu odejo, s katero ga lahko pokrijete. Foto: Profimedia

Preden pripnete otroka v avtosedež, mu obvezno slecite debelo zimsko bundo, saj se zaradi velike in spolzke zimske obleke poveča tveganje za poškodbe.

Vsako leto pred hladnimi jesenskimi in zimskimi dnevi strokovnjaki opozarjajo starše, kako pomembno je, kako oblečemo otroka za vožnjo v avtu. Glavno pravilo je, da otrok v avtosedežu nikoli ne sme biti oblečen v zimsko jakno oziroma bundo. V takem primeru namreč pas ne bo dovolj zadržal otroka in ne bo nudil potrebne zaščite v primeru prometne nesreče.

Ne priporočamo, da bi otroka v avtosedežu privezali v zimski jakni in debelih jopicah. Težava pri zimskih jaknah je, da je nemogoče zategniti pas avtosedeža toliko, kot je potrebno. To bistveno ogrozi varnost otroka. Pri preverjanju zategnjenosti pasov bi bilo dobro, da ni prostora med pasovi in otrokovim telesom, skozi katerega bi lahko šla dva prsta. Bolje je obleči otroka v 2-3 plasti tanjših oblačil, pravilno zavezati pasove avtosedeža, otroka pa pokriti s pokrivalom. Avtomobili se med vožnjo hitro ogrejejo. Poleg tega so zimske jakne izdelane iz materiala, ki je lahko spolzek. To lahko povzroči, da otrok zdrsne iz sedeža,” pravi Marija Vuković, medicinska sestra iz Telefončića – svetovalnice za zgodnji razvoj otrok.

S pomočjo preprostega testa lahko preveriš, ali je otrok v avtosedežu preveč oblečen ali ne.

Poglej si tudi ADAC-ov test z bundo in brez bunde.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki