Aktualno

Otrokom bi omejili rabo pametnih telefonov

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na Kitajskem razmišljajo o uvedbi strožjih omejitev rabe pametnih telefonov za otroke. Bi jih morali uvesti tudi pri nas?

Predlog zakona, ki ga pripravlja adiministracija za cyberprostor (CAC), določa, da bi otroci, stari od 16 do 18 let lahko uporabljali telefon dve uri dnevno, otroci od osem do 16 let eno uro ter otroci do 8 let osem minut. Prepovedana bi bila uporaba telefona med 22. in 6. uro.

Osnutek zakon predvideva, da imajo mobilni telefoni naložen sistem, ki staršem omogoča nadzor nad uporabo pametnih telefonov. Omenjeni sistem naj bi ponudnikom internetnih storitev omogočal, da prikazujejo vsebino, primerno starosti uporabnika. Kot primer navajajo, da bi otroci, mlajši od 3 let, lahko gledali samo izobraževalne pesmi in risanke, medtem ko bi uporabniki, stari med 12 in 16 let, lahko spremljali novice ali izobraževalne vsebine.

Cilj ukrepov je zmanjšanje odvisniškega vedenja otrok. Kitajsko vlado skrbi, da bi povečana uporaba pametnih telefonov, igranje igric in uporaba storitev lahko škodovali razvoju otrok. Na Kitajskem so že omejili igranje spletnih iger mladostnikov na tri ure tedensko.

V veljavi že nekateri ukrepi

Že nekaj let sprejemajo ukrepe, ki naj bi mlade odvrnili od pametnih telefonov, računalnikov in igric. Pred petimi leti so omejili dostop do spletnih iger zaradi posledic, ki jih ima dolgotrajno igranje iger na vid. Pred dvema letoma so prepovedali otrokom igranje spletnih iger od ponedeljka do četrtka, lani pa je stopila v veljavo prepoved gledanja prenosov v živo po 22. Uri.

Kitajska različica aplikacije TikTok, imenovana Douyin, je nekaj časa najstnikom omejila uporabo aplikacije na 40 minut. Omejitve so prisotne tudi pri nekaterih drugih aplikacijah.

Predlog zakona je še odprt za javno razpravo in za zdaj ni zagotovil, da bo na koncu tudi sprejet.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki